Interview: Prijswinnaarbegeleider Bea Post over haar werk bij de Nationale Postcode Loterij

Op 1 januari is Nederland waarschijnlijk weer een aantal miljonairs rijker. De uitreikingen van de 48,9 miljoen van de Nationale Postcode Loterij die dit keer te verdelen is, zal op Nieuwsjaarsdag te zien zijn op RTL 4.

Naast alle blijdschap en vreugde is het natuurlijk best schrikken als er opeens zes nullen op je bankrekening staan. Plotseling heeft de kersverse miljonair wel duizenden vragen. Wat moet je bijvoorbeeld doen met al dat geld? Beleggen, op de bank of direct uitgeven?

Bea Post

Gelukkig is er daar de reddende engel in de vorm van prijswinnaarbegeleider Bea Post. Al sinds 1990 staat zij winnaars van de Nationale Postcodeloterij die een miljoen of meer hebben gewonnen met raad en daad bij. Het heeft haar de bijnaam ‘De moeder van de Loterij’ opgeleverd.

Wat houdt uw werk precies in?

,,Ik begeleid de prijswinnaars en sta klaar voor de mensen. Wanneer je een grote prijs wint word je natuurlijk totaal overvallen. Ik bedoel, daar zit je dan! Een prijswinnaar heeft duizenden vragen. Bijvoorbeeld hoe het nu verder moet. Met hun vragen kunnen ze bij mij terecht. Voor iedereen is het uiteraard weer anders. De prijswinnaars ontvangen weleens bedelbrieven en dit handel ik ook af. Tevens organiseer ik jaarlijks de zogenaamde ‘Lotgenotendag’ waar winnaars bij elkaar komen en ervaringen kunnen uitwisselen. Soms zijn daar zelfs prijswinnaars van vijftien jaar geleden nog bij."

Speelt u zelf mee in de loterij?

,,Ja ik speel ook mee in de loterij. Mocht ik ooit winnen, dan ben ik in elk geval goed voorbereid!.”

Wat heeft u in 20 jaar allemaal meegemaakt als prijswinnaarbegeleider bij de Postcode Loterij? Heeft u ook rare dingen meegemaakt?

,,Ik heb eigenlijk niet zoveel gekke dingen meegemaakt, zoals vreemde aankopen. Grappig genoeg koopt iedere prijswinnaar bijna hetzelfde. Iedereen schaft een nieuwe auto aan, of steekt het geld in een nieuw huis of verbouwing. Sommige prijswinnaars gaan op vakantie of maken een lange cruise. Weer anderen gaan naar school of delen het geld met hun familie, zoals een broer of zus.”

Wordt u er nooit moe van dat u alleen met miljonairs te maken heeft, maakt dat niet jaloers?

,,Nee hoor, de miljonairs hebben net als iedereen ook gewoon problemen. Dat koop je echt niet met geld weg. Natuurlijk is het leven wel zorgelozer met meer geld. Maar als er problemen zijn, dan sta ik de miljonairs met raad en daad bij.”

Hoe zijn de tijden in 23 jaar bij de Postcodeloterij veranderd?

,,De tijden zijn in 23 jaar best wel veranderd. In de afgelopen jaren zijn de prijzen bij de Nationale Postcode Loterij een stuk hoger geworden, inmiddels spelen ook 2,5 miljoen Nederlanders mee. Wat ik goed vind aan de Postcode Loterij is dat het prijzengeld verdeeld wordt. De hoofdprijs gaat niet  naar één persoon, maar wordt verdeeld over alle deelnemers in de postcode”.

Heeft de crisis ook effect gehad op het bestedingsgedrag van mensen? Zijn mensen spaarzamer geworden?

,,Door de crisis zijn mensen tegenwoordig spaarzamer en voorzichtiger met hun geld dan vroeger. Door de moeilijke tijden bewaren ze het geld liever voor later.” 

Reageren