Interview Randy Fenoli over Say Yes To The Dress

Randy Fenoli is de Amerikaanse bruidsgoeroe van het TLC realityprogramma Say Yes To The Dress. Hij weet elke bruid te betoveren in een prinses. Wij spraken hem exclusief.

Waar komt je passie voor bruidsmode vandaan?

“Ik ben geboren en opgegroeid op een boerderij. Ik haatte de boerderij en de koeien daar. Op een dag kocht mijn moeder een naaimachine. Zij verbood mij haar goede naaimachine, haar stof en haar goede scharen te gebruiken. Eigenwijs als ik was, legde ik het patroon van de stof uit en maakte ik er een jurk van. Ze kwam terug van haar werk en ze paste de jurk… hij zat perfect. Toen kwam ze met een patroon voor de rok en vroeg of ik die rok kon maken. Ik was in de zevende hemel, dit was mijn ticket weg van de boerderij! Ik denk dus dat mijn passie voor bruidsmode al op hele jonge leeftijd is ontstaan. Ik vind kleding heel belangrijk: het zorgt ervoor dat mensen zich goed voelen.”

Hoe bedoel je dat laatste?

“Ik kan je een voorbeeld geven. Oprah Winfrey presenteerde met kerstmis een special met een aantal Afrikaanse kinderen. Ze gaf elke jongen een voetbal, elk meisje een pop en alle kinderen een uniform. Ze zei dat de kinderen het uniform het mooiste cadeau vonden: ze voelden zich niet langer arm. Dus hoe wil een vrouw zich voelen op haar bruiloft? Het is een van de belangrijkste dagen van haar leven. Ze loopt naar het altaar waar haar man staat van wie ze meer dan wie ook op deze aardbol houdt en ze wil zich mooi voelen en mooi zijn.”

Wat vind je zo leuk aan je baan?

“Het moment dat een vrouw een bruidsjurk aan heeft en dat je ziet dat haar lichaamstaal verandert. Eerst komt ze gestrest en angstig binnen met gedachtes als ‘Oh ik heb een jurk nodig en ik kan er nooit een vinden’ en ‘Ik heb me nooit mooi gevoeld’. Maar dat moment, dat je haar ziet stralen, dat is voor mij net zoiets als het winnen van de Academy Award. Ik houd van dat moment. Ik zou dat gevoel nooit willen missen.”

Hoe zie je welke jurk bij welke bruid past?

“Dat is makkelijk voor mij want het gaat eigenlijk maar om twee dingen: het silhouet en de proportie.  Over het algemeen wil de vrouw maar een ding: het klassieke zandloperfiguur. Iedereen wil de perfecte rondingen, zoals Marilyn Monroe. Het is een kwestie van kijken welke jurk bij welk lichaamstype past.”

Komt het wel eens voor dat de bruid de verkeerde keuze maakt?

“Absoluut, de hele tijd en dat breekt mijn hart, ik heb er zelfs nachtmerries over. We waren een keer aan het filmen en de bruid had echt de perfecte jurk gevonden. Ze zei dat ze hem leuk vond en ik dacht: ‘Yes, we hebben hem!’ Totdat ze ineens met een andere jurk aankwam. Het enige wat je zag, was haar buik. Zij vond hem geweldig: ‘Oh mijn god, dit is mijn jurk! Ik ben zo gelukkig nu!’ Het is hun dag, hun gevoel. Ik doe mijn best ze in de perfecte jurk te krijgen, maar dat lukt niet altijd.”

Word je af en toe niet gek van de vrienden en familie van de bruid die ruzie maken in de winkel?

“Dit is wel eens gebeurd, ja. Zo was er een keer een vader die zijn verloofde mee had genomen. Zijn dochter en verloofde waren allebei aan het shoppen voor een bruidsjurk. Elke keer wanneer zijn verloofde uit de paskamer kwam was het van: ‘Oh schat, je ziet er prachtig uit, ik wil gewoon nu met je trouwen!’ En de dochter stond daar van: en ik dan, papa?! Een keer was het zelfs zo erg dat ik tegen de vrienden en familie van de bruid zei dat ze hun mond moesten houden. Elke keer als zij uit de kleedkamer stapte, werd ze overladen met negatief commentaar. Soms moet ik duidelijk maken dat het niet de bruiloft van de vrienden of familie is.”

Word je op straat vaak aangeklampt door hysterische bruiden voor advies?

“Als ik in New York ben en naar de supermarkt ga, moet ik dertig minuten extra incalculeren omdat mensen mij staande houden op straat. Ze willen met me op de foto of knuffelen. Dat vind ik vleiend.”

Zie je een trend in de bruidsmode?

“Persoonlijk vind ik dat de jurken te sexy worden. Sexy a la Grace Kelly, Audrey Hepburn of Kate Middleton is goed, maar vulgair sexy is slecht. Verder kan alles, ik denk dat dat de trend is.”

De specials

Vanaf vrijdag 2 oktober is de special, Say Yes To The Dress: The Big Day, iedere vrijdag op TLC om 21.00 te zien. De bruiden worden gevolgd in hun planning naar de aanloop van de grote dag. Dit zorgt voor de nodige stress, drama en spanning.

Vanaf vrijdag 13 november is de andere special, Say Yes To The Dress: Big Bliss, iedere vrijdag op TLC om 21.00 te zien. Emotionele plus-size bruiden worden gevolgd tijdens het zoeken naar hun droomjurk in bruidssalon Kleinfeld Bridal. Het vinden van dé droomjurk en de juiste pasvorm levert weer de nodige stress op.

Meer over:

Reageren