Interview: Renée Soutendijk over Moordvrouw

1 Februari 2015 10:00 | sterren | Door Televizier

© Nick van Ormondt

Al vier seizoenen lang speelt Renée Soutendijk teamchef Carla Vreeswijk in Moordvrouw. En daarin heeft ze heel wat te stellen met haar ondergeschikten. 

Schrok u toen u hoorde dat Moordvrouw dit seizoen recht tegenover Boer Zoekt Vrouw werd geprogrammeerd?

„Ja, best wel. Boer zoekt vrouw wordt natuurlijk enorm goed bekeken, maar gelukkig hebben we min of meer dezelfde kijkcijfers behouden. Ik heb een groot vertrouwen in Erland Galjaard (baas van RTL 4): hij weet wie onze doelgroep is, en die is blijkbaar net iets anders dan die van Boer Zoekt Vrouw. Ik kijk zelden naar Boer Zoekt Vrouw; ik heb het hoogstens twee keer gezien. Dat was heel leuk, maar niet dusdanig verslavend dat ik weer wilde kijken. Ik zie liever series of talkshows.” 

Bij de start van Moordvrouw zei u dat Carla voor haar werk leeft, is er iets veranderd in vier jaar tijd?

„De serie is dit jaar een beetje veranderd. Voor ons zijn de persoonlijke lijntjes heel leuk om te spelen, maar de spanning
en de lopende zaken werden te veel doorbroken door de persoonlijke sores van de hoofdpersonen; het haalde de vaart eruit. Dus die komen iets minder in beeld. Dit seizoen is er meer actie en dynamiek om de spanning vast te houden. Na vier jaar heeft het publiek er ook een goed idee van hoe de personages in elkaar zitten. De kijkers weten dat Carla een echtgenoot heeft, een zoon heeft verloren, dat ze moeite heeft met kritiek en eigenwijs is. De kijker weet al zo veel van haar dat je dat allemaal niet meer hoeft uit te leggen. Nee, ik vind het niet jammer dat de actie nu centraal staat. In dit genre weet je als acteur dat je altijd in dienst staat van het verhaal en de zaak.” 

Zeg, het is nogal een zooitje in uw team. Iedereen doet maar wat-ie wil. Is het niet eens tijd om orde op zaken te stellen?

„Ik doe enorm m’n best, maar het valt niet mee. Al die spanning en dat drama is inderdaad niet helemaal zoals het in het echt gaat. Maar als we de serie realistischer zouden maken, zou het heel saai worden. Dan zie je mensen die de hele dag formulieren invullen. Voor een serie werkt al die chaos wel.”

Afleveringen van Moordvrouw gemist? Kijk deze hier terug!

Meer over