Interview: Robert Kranenborg over The Taste

Het nieuwe RTL4-programma The Taste volgt een simpel, maar geniaal recept: talentenjacht The Voice wordt gemixt met een culinaire strijd. Dat is natuurlijk om van te smullen, vindt ook coach Robert Kranenborg.

Al jaren zijn culinaire programma’s een grote hit op RTL. The Taste belooft na programma’s als TopChef en Herrie in de Keuken de nieuwe kooksensatie te worden. In het programma bereiden amateurkoks en professionele chefs vier amuselepeltjes met een minuscuul hapje  daarop voor vier topchefs en tevens coaches: Robert Kranenborg, Herman den Blijker en de Vlaamse Wout Bru en Gert de Mangeleer.

 Op basis van dat ene hapje bepalen de coaches of ze de kandidaat in hun brigade willen. De topchefs zien de kandidaten van tevoren niet, een beetje zoals The Voice dus. Robert Kranenborg vertelt aan Televizier.nl hoe dat blindproeven nou is.

Waarom wilde je zo graag meewerken aan The Taste?

“Ik volg Anthony Bourdain en Nigella Lawson op Twitter. Zij zijn in de Amerikaanse versie de coaches. Vorig jaar twitterden zij ijverig over het programma. Ik zag ze in hun caravans de heerlijkste omeletten bakken tijdens de opnames. Toen dacht ik: jemig, als daar zulke mensen aan meedoen, dan moet het wel erg leuk zijn. Ik vond het dan ook waanzinnig toen bleek dat RTL met het programma bezig was.”

Wat maakt The Taste zo anders dan andere kookprogramma’s?

The Taste geeft een compleet andere kijk op eten, het biedt ook een meer professionele blik in de keuken. Dit programma laat namelijk zien hoe moeilijk smaken te vangen zijn en hoe precies je als chef moet werken. Bij Topchef bijvoorbeeld zie je hoe hele gerechten worden bereid. Je kan dan nog wat saus toevoegen of een extra stukje vlees, maar nu moeten echt alle smaken op één klein lepeltje liggen.”

Is dat voor jou ook een compleet nieuwe uitdaging?

“Ja zeker. Het is een hele beproeving om op één hap je keuze te baseren. Je kan niet nog even naproeven. Dat betekent dat je waanzinnig geconcentreerd moet proeven en dat in je geheugen moet opslaan.”

Heb je dan ook wel eens de verkeerde keuze gemaakt?

“Natuurlijk! Ik probeer mijn keuze te maken op basis van alle ervaring en diverse kennis die ik heb opgedaan. Maar een professionele chef kan soms nét iets te veel of te weinig van een ingrediënt toevoegen, terwijl een amateur een toevalstreffer kan hebben. Als je die dan hebt gekozen, moet je er alles aan doen om daar toch de wedstrijd mee te winnen.”

In de tweede ronde van het programma worden jij en je brigade beoordeeld door gastchefs zoals Sergio Herman en Jonnie Boer. Hoe is dat?

“Dat voelt alsof je weer een kleine schooljongen bent, je wordt weer even teruggezet op je plaats. Dat was een compleet nieuwe ervaring. Natuurlijk maak je het wel eens mee met klanten en recensenten, maar nu moet je ook je brigade gemotiveerd houden. Een teleurstelling werkt immers tegen.”

Hoe heftig is de strijd tussen de Belgen en de Nederlanders?

“De concurrentie met de Belgen is heftig. Ik ben oprecht blij als Herman een opdracht wint, want Nederland moet gewoon winnen. Maar de individuele strijd is ook zeker aanwezig, iedereen heeft de wens om de ander te verslaan. Dat geldt ook voor de brigades, die bloedfanatiek zijn.

Speluitleg

In de eerste aflevering van The Taste stellen de coaches hun brigades samen. Zij beslissen of ze een kandidaat in hun team willen op basis van één hap, de topchefs zien de kandidaten dus niet. Daarbij wordt het de chefs nog iets moeilijker gemaakt: de Nederlandse coaches kunnen enkel voor Nederlandse kandidaten kiezen en de Vlaamse chefs enkel voor Vlaamse kandidaten.

 Vervolgens begint de strijd pas echt: de mentoren moeten hun team begeleiden bij het maken van dat ene minuscule gerechtje waarmee de gastchef betoverd kan worden. Deze kiest het winnende team, wat immuniteit krijgt. Vervolgens maken alle kandidaten nog een lepeltje klaar. Deze wordt blind geproefd door de coaches, die daarna een kandidaat naar huis sturen. Het kan dus zijn dat een mentor iemand uit zijn eigen team elimineert.

The Taste is vanaf 29 oktober elke dinsdag om 21.30 uur te zien op RTL4.

Reageren