Interview: Robert ten Brink over The Big Picture

Robert ten Brink is terug bij zijn oude liefde: de quiz. En wat voor een! In BankGiro Loterij The Big Picture kunnen kandidaten 1 miljoen euro winnen met een beetje hulp van Dr. Love zelf.

Je hebt eerder Lingo en Weekend miljonairs gepresenteerd. Hoe voelt ’t om weer quizmaster te zijn?

„Als thuiskomen, haha! Ik ambieerde het al jaren om weer een quiz te presenteren, en dit is een spannend spel, waarin je veel geld kunt verdienen. Het décor is indrukwekkend, de kandidaten staan op een hoge console, en dan moeten ze het waarmaken. De kandidaten krijgen fotovragen en moeten stevig in hun schoenen staan. Heel leuk is dat het publiek thuis kan meespelen met een app.”

Maar is deze quiz echt anders dan we kennen?

„Een quiz is een quiz, maar er zijn natuurlijk wel verschillen. Die foto’s maken de quiz voor mij in elk geval een stuk breder. Ik kan zijsprongen in mijn vragen maken, zodat de gesprekken met de kandidaten niet zo’n overhoring worden. Daardoor worden weer andere zintuigen geprikkeld. Dat past bij me.”

Wat is de kunst van het quizmasterschap?

„Ik heb Cijfers en letters gedaan, Lingo, Weekend miljonairs: ik heb gewoon enorm plezier in het presenteren van quizzen, ik word er helemaal in gezogen. Thuis speel ik nooit spelletjes, daar vind ik niks aan. Maar ik vind het wel fascinerend om te zien wat zich allemaal in de hoofden van de kandidaten afspeelt. Ik kan veel aflezen aan hun gezichten en daar spring ik vervolgens op in. Je moet het leuk vinden om aan de slag te gaan met de kandidaten. Je kunt ze van rechts naar links meenemen naar een gedachte.”

Je kunt in The Big Picture het aardige bedrag van 1 miljoen euro verdienen. Is dat ook echt te doen?

„Het kan. Sommige foto’s die langskomen, zeggen me helemaal niks, maar het zijn geen belachelijke vragen. Dus niet: op welke dag van welke maand nam Albert Einstein zijn derde penicillinekuur?”

Hoe wordt de moelijkheidsgraad van zo’n quiz bepaald; gebruiken jullie daar testkandidaten voor?

„Dat wordt voor me geheim­gehouden. Ik zie de kandidaten voor het eerst in de studio en het is mijn taak ze op hun gemak te stellen, zodat ze zo ver mogelijk kunnen komen. Ik vind het leuk als de mensen veel geld winnen. Dat willen
ze zelf ook, dus we zitten op één lijn.”

Zou je zelf ver komen in The Big Picture?

„Ik kan veel beantwoorden en soms denk ik bij de kandidaten weleens: ‘Kom op, dat weet je toch wel?’ Je moet bij mij alleen niet met sport- of filmvragen aankomen. Ik hou van films, maar al die namen, ik ben geen encyclopedie! Ik weet ook niet of ik bestand zou zijn tegen de spanning. Je moet durven geloven dat je de vraag goed hebt, daar gaat het om. Zal ik wat tips geven voor toekomstige quizkandiaten? Je moet je altijd realiseren dat de vragen door mensen zijn gemaakt. En die hebben een reden om de verschillende antwoorden bij elkaar te zetten. Ga dus na waarom ze dat hebben gedaan. En denk ook aan het bedrag. Als dat laag is, dan zal de vraag misschien niet zo moeilijk zijn als je denkt.”

Wordt de quiz een klapper?

„Het heeft alles in zich en het zou me verbazen als dit niet heel groot wordt…”

Reageren