Interview: Ruben Nicolai over Golden Oldies

Het rock-koor van de Golden Oldies gaat dit seizoen de grens over. Presentator Ruben Nicolai was onder de indruk van de kracht van de bejaarden.

Was Nederland te klein voor de Golden Oldies?

‘’Ja. Elke artiest met succes in Nederland probeert het in Duitsland. Kijk naar Jan Smit, Nick & Simon, Linda de Mol, Rudi Carrell enzovoorts. Dus toen dachten we: we gaan Duitsland veroveren.” 

Hoe reageerden de Duitsers op de rockende bejaarden?

‘’Het waren zulke mooie concerten. We mochten tijdens een optreden van de Keulse band Brings een nummer meezingen. Een van ons kwam op in een rolstoel en kreeg daarvoor al een staande ovatie. Het was zo’n fantastische trip, we zijn echt omarmd door de Duitsers.” 

En wat vonden de Golden Oldies van de Duitsers?

‘’Ik dacht van tevoren dat ze het moeilijk zouden vinden. Ik zei: ‘We gaan naar Duitsland, we hebben een Duits repertoire en we gaan de Duitse harten veroveren.’ Ik dacht dat er drie mensen zouden opstaan en zeggen: ‘Daar ben ik absoluut niet bij.’ Toen merkte ik dat iedereen dacht: de oorlog was toen, dit is een andere generatie. Daar doe ik niet meer moeilijk over. Dat viel dus mee. Tot 4 mei.” 

Werd het toen te heftig voor ze?

‘’We hebben in Duitsland de doden herdacht. We zaten in een heel mooi hotel in Bremen en daar stonden we op een volledig leeg terras. Om acht uur hadden we twee minuten stilte. Onze Duitse toetsenist speelde samen met onze Nederlandse gitarist het Wilhelmus. Dat was mijn meest bijzondere dodenherdenking ooit. Het hakte er flink in.” 

Was de tournee niet te zwaar voor de Golden Oldies?

‘’We hadden een pittig schema voor ze. Maar dan zie je pas dat we bij de oudere generatie vaak de vergissing maken dat ze het rustig aan moeten doen. Wij hebben precies het tegenovergestelde gedaan. Vroeg op, hard repeteren en veel optreden. Het meest typerende voorbeeld was Bram, 84 jaar oud. Toen ik hem kwam ophalen, liep hij met een rollator. Na vijf dagen gebruikte hij alleen nog een wandelstok. En op dag acht klom hij via een paal het podium op! We moeten het ze lastiger maken, zodat ze kunnen laten zien waar ze toe in staat zijn. Deze serie laat dat prachtig zien.” 

En nu op naar het volgende land? 

‘’Dat is nog wat voorbarig, maar ik hoop het wel. Het was een onvergetelijke trip. We stonden bijna elke dag in de krant met de kop ‘Het oudste rock-koor van Europa’. Ja, het was echt een magische trip.”

Meer over:

Reageren