Interview: Sandra Ysbrandy over Life 4 You

3 november 2013 14:28 | sterren | Door Televizier

Rudolph van Veen opvolgen bij Life 4 You was geen sinecure, maar ­kokkin Sandra Ysbrandy voelt zich na twee seizoenen helemaal op haar plek bij Carlo & Irene.

Hoe was het om in de voetsporen van Rudolph van Veen te treden?

„Ontzettend eng! Ik werkte bij Het Familiediner en stond te ­gillen in de kamer toen ik werd gevraagd voor Life 4 You. Ik werkte ooit bij de Rabobank en toen ik daar vertrok om te gaan koken heb ik mezelf beloofd alles met beide handen aan te pakken. Maar natuurlijk ­realiseerde ik me wie ik ging opvolgen. Ik bewonder Rudolph enorm en daarom was het heel spannend. Iedereen gaat je ­vergelijken en daarbij is het live tv, het duurt even voordat je dat hebt geleerd. Maar ik heb er ongelooflijk veel plezier in, ik hoop dat ik dat ook uitstraal. Het is een gezellig programma, met leuke gasten en met Carlo Boszhard en Irene Moors kan ik het heel goed vinden.”

Je ging van de rust van Het Familiediner naar de chaos bij Life 4 You.

„Het is geregisseerde chaos, maar het klopt: Carlo wil niets liever dan dat bij mij de vlam in de pan slaat, zodat hij er met de camera naartoe kan. Dat zou hij enig vinden. Ik vind het alleen maar gezellig en het is heerlijk dat de gasten smullen van het eten. Van tevoren was ik bang dat al mijn gerechten in een kliko zouden verdwijnen.”

Wat is de belangrijkste eigenschap van een tv-kok?

„Je moet authentiek zijn en geen show opvoeren. Ik hou zo van koken, dat is echt en dat komt over op tv. Daarom heb ik jaren geleden het roer omgegooid, je moet doen waar je hart ligt.”

Je moet in de show altijd heel snel koken, mislukt er nooit iets?

„Nee hoor. Ik krijg inderdaad maar drie x drie minuten per aflevering. Dat is weinig, maar dit is nu eenmaal geen 24Kitchen waarbij je de koks heel rustig een fles olijfolie ziet pakken, de olie in de pan ziet schenken en ze vervolgens wachten tot het heet is. Ik moet in korte tijd iets overbrengen, daarom pik ik de belangrijkste handelingen uit om te laten zien en de rest bereid ik voor. Vorige week maakte ik cannelloni met sudderlappen, maar stoofvlees duurt uren om te maken; dat kan natuurlijk niet in de uitzending.”

Wat doe je naast Life 4 You?

„Ik heb een kookboek gemaakt, Eten aan de keukentafel. Daarin leg ik mijn kookstijl uit. Ik wil graag terug naar de smaken van vroeger. Dat mensen koken met aandacht en dat ze geen voorverpakte sauzen en groenten pakken in de supermarkt, maar verse producten. Dat hoeft niet iedere dag, maar een paar keer per week. Op mijn site Sandraysbrandy.nl staan allemaal recepten en filmpjes ter inspiratie.”

Meer over