Interview

Sjoerd van Ramshorst over Met het Mes op Tafel: 'Eigenlijk ben ik niet gevraagd, maar heb ik mezelf aangeboden'

12 februari 2024 10:00 | sterren | Door Ernest Marx

© Elvin Boer

Sjoerd van Ramshorst is de nieuwe presentator van de quiz Met het Mes op Tafel. Toen hij hoorde dat er een vacature kwam, stuurde hij Omroep MAX gelijk een mailtje.

Waarom zei je ja toen je gevraagd werd voor Met het Mes op Tafel?

“Omdat ik dit de leukste quiz op de Nederlandse televisie vind. Eigenlijk ben ik niet gevraagd, maar heb ik mezelf aangeboden. Ik trok de stoute schoenen aan toen ik hoorde dat Herman van der Zandt zou stoppen als presentator. Ik heb Jan Slagter rechtstreeks gemaild en gevraagd: ‘Als er mensen screentests komen doen, mag ik dan ook een poging wagen?’ Dat pakte goed uit.”

Waarom vind je het de leukste quiz van Nederland?

“Omdat het een combinatie is van kennis en bluf. Vaak draait een kennisquiz om wat je allemaal weet én om een beetje geluk. Bij Met het Mes op Tafel kan iemand met minder kennis toch winnen door iedereen eruit te bluffen. Dat vind ik mooi. Andersom geldt ook: wie veel antwoorden goed heeft maar toch te bangig speelt, kan er zomaar uitvliegen.”

Voel je je een beetje thuis in het decor van de quiz?

“Hoe het daadwerkelijk is om dit te presenteren, weet ik nog niet; de opnames moeten nog beginnen. Maar die gezellige setting ligt me zeker wel: de combinatie van zo’n donkerbruin café en een quiz vind ik hartstikke fijn. Mede daarom lijkt het me geweldig om dit te doen.”

Komt jouw werk voor de NOS zo niet in het gedrang?

“Nee, al zal het soms vrij druk zijn. Ik presenteer nu elf jaar programma’s bij de NOS en het leek me heel leuk om er een keer wat anders bij te doen. Gelukkig krijg ik die vrijheid. Dus ik zit wekelijks gewoon als presentator aan tafel bij Studio Voetbal en blijf ook sportjournaals en andere Studio Sport-uitzendingen presenteren.”

Wat kunnen de kijkers die je vooral daarvan kennen nu verwachten?

“Bij Met het Mes op Tafel is het allemaal misschien nog iets losser. Als quizmaster wil ik wel mezelf blijven. Mijn rol is vooral dienend: ik ben het cement tussen de kijkers thuis, de kandidaten en ons muzikale duo Klaas van Dijk en Mylou Frencken. Ach, ik moet het spel gewoon goed leiden, met een beetje humor en in een gezellige sfeer.”

Je voorganger Herman van der Zandt zong geregeld mee. Ga jij dat ook doen?

“Daar ontkom ik niet aan. Hoe me dat afgaat, valt natuurlijk nog te bezien. Als het een keer misgaat, maakt dat juist vanwege die setting niet zoveel uit: we zitten samen in de kroeg, daar wordt toch zelden loepzuiver gezongen? Ik heb een vrij lage stem, dus het zou kunnen dat ik met hoge noten in de problemen kom, maar over het algemeen kan ik aardig toon houden. De kijker moet zich vooral laten verrassen en zelf oordelen.”

Met het Mes op Tafel is vanaf 12 februari 2024 elke werkdag om 19:50 uur te zien bij Omroep MAX op NPO 2.

Meer over