Interview

Stef Biemans blikt vooruit op de nieuwe reeks van Metropolis

18 februari 2024 10:00 | sterren | Door Marjolein de Jong

© HUMAN
Stef Biemans is sinds 2008 het gezicht van Metropolis. Hij blikt vooruit op de nieuwe reeks en vertelt hoe hij, na al die internationale reportages én zijn buitenlandse woonplaatsen, naar Nederland kijkt.

Wat gaan we in de eerste aflevering zien?

“De aflevering heet De Onmisbaren en brengt een ode aan mensen die buiten de schijnwerpers belangrijk werk doen. Zo portretteert onze correspondent in Pakistan een man die dankzij zijn geringe lengte precies in het riool past om verstoppingen op te lossen. Het ruwe filmmateriaal was ontzettend smerig. Bij de montage moesten we goed in ons achterhoofd houden dat de kijker niet misselijk mag worden.”

Kun je nog een ander voorproefje geven van de nieuwe reeks?

“De tweede aflevering gaat over de ruimte. Vooraf betwijfelden we of dit thema wel boeiend genoeg zou zijn, maar we besloten ons te laten verrassen door de correspondenten. We kregen een geweldig verhaal uit Congo binnen, over een kunstenaar die optredens doet in een zelfgemaakt ruimtepak. Hij wil zo de aandacht vestigen op het feit dat er nog nooit een Afrikaan in de ruimte is geweest. Zoiets bedenk je van tevoren niet. Dat vind ik de kracht van Metropolis.”

Soms zit er een reportage uit Nederland in Metropolis, hoe vind je dat?

“Daar ben ik altijd blij mee, want het zorgt voor contrast. Zo hadden we ooit een aflevering over doofheid. In China is het leven een worsteling als je doof bent; je vindt dan maar lastig een baan. In de Nederlandse reportage hadden mensen een vrouw ingehuurd om hun dove honden te trainen. Door dat contrast denk je toch eerder: wat hebben we het goed in Nederland.”

Je woont sinds 2019 in Spanje, nadat je uit Nicaragua moest vluchten vanwege de dictatuur. Wat valt je op in de verschillen tussen deze Spaanstalige landen en Nederland?

“Vooral de manier waarop we contact met elkaar maken. In Nicaragua en Spanje zijn de mensen verslingerd aan het maken van een praatje. Als ik in Nederland in de trein vanaf Schiphol een gesprek probeer aan te knopen, schrikken mensen vaak.”

Zijn er dingen aan de Nederlandse mentaliteit die je mist in Spanje?

“Vooral de Nederlandse directheid. Spanjaarden kunnen nog weleens doen of alles koek en ei is. ‘No pasa nada’, zeggen ze dan, ‘niets aan de hand’. Daarmee wuiven ze de problemen een beetje weg. Die directheid ontbreekt overigens ook vaak bij onze correspondenten; het zit meestal niet in hun cultuur om kritische vragen te stellen. Vanuit Hilversum begeleiden we ze intensief en stimuleren we ze toch die prangende vragen te stellen.”

Hoe kijk je naar de recente politieke ontwikkelingen in Nederland?

“Ik vind het verontrustend, net als veel Nederlanders. Ik denk dat ik extra gevoelig ben voor populisten, omdat ik in Nicaragua met de dictatuur van president Ortega heb gezien hoe het kan misgaan. Omdat ik veel programma’s over migranten en ontheemden heb gemaakt, snap ik ook niet dat je zo tekeer kunt gaan over vluchtelingen. Daardoor raakt het mij misschien meer.”

Metropolis is vanaf 18 februari 2024 elke zondag rond 21:00 uur te zien bij HUMAN op NPO 2.

Meer over