Interview: Sybrand Niessen over Droomhuis Gezocht

Sybrand Niessen presenteert de populairste programma's bij Omroep MAX, zoals Droomhuis Gezocht, dat deze week weer start. Maar wie is hij eigenlijk?

Sybrand Niessen is presentator van enkele van de populairste programma’s op televisie. Doordeweeks presenteert hij samen met Martine van Os Tijd Voor Max, in de zomer doet hij het consumentenprogramma De Groeten Van Max en maandag start misschien wel zijn populairste programma, Droomhuis Gezocht.

Droomhuis Gezocht

In Droomhuis Gezocht gaat Sybrand op huizenjacht in het buitenland. En daar kijken we met z’n allen graag naar. Sybrand weet wel waarom: "Het is natuurlijk psychologie van de koude grond, maar ik denk dat er drie redenen zijn. 1. Je kunt thuis meeraden welk huis de kandidaten kiezen of welk huis je zelf zou nemen. 2. Het is een beetje gluren bij de buren. Hoe wonen die mensen, welke spullen hebben ze in huis staan en wat voor kleur heeft hun douchegordijn? En 3. De kandidaten en hun verhalen. Waar willen ze wonen en ­waarom? De kijkers kunnen met de kandidaten meeleven of zich aan hen ergeren.”

En volgens Sybrand Niessen hoef je tegenwoordig niet eens puissant rijk te zijn voor een tweede huisje in het buitenland. "Daar houden we rekening mee. We laten niet alleen dure villa’s zien, maar ook huizen van 40.000 of 50.000 euro in Slovenië.” In totaal koopt één op de drie stellen een huis waarin Sybrand ze heeft rondgeleid. En de rest dan? "Soms kopen ze een ander huis. Ik heb ook eens een stel meegemaakt dat ging proefwonen in zijn droomhuis in Griekenland, en na twee weken besloot dat het niks was. Ze zaten op een berg in de bloedhete zon en nadat ze twee keer in het zwembad waren gedoken, wisten ze dat ze er niet gelukkig zouden worden.”

Snoepreis 

De presentator is inmiddels al drie keer Europa rondgereisd. Spanje, Italië, Frankrijk en ­Portugal, maar ook Macedonië, Finland, IJsland en Zuid-­Afrika heeft hij al bezocht. Dat maakt Droomhuis Gezocht meteen ook een droombaan. Zijn al die trips niet gewoon snoep­reisjes? "Dat ­zeggen meer mensen tegen me. Het is inderdaad ontzettend leuk om te doen, maar het is ook aanpezen, hoor. We hebben maar drie dagen waarin we drie huizen moeten laten zien en ook nog twee activiteiten met de kandidaten moeten doen. We moeten mooie plekken zien te vinden, iets van het land laten zien. En zo’n dorpsfeest in Italië ziet er op beeld uit als een vrolijke happening, maar voordat je geregeld hebt dat alle bewoners goed meewerken, ben je bergen tijd kwijt.” 

Sybrand privé

Hoe vaak en veel Sybrand ook op televisie is, privé weten we niet zo veel van de MAX-­presentator. Is dat expres? "Ik heb nooit de behoefte gevoeld om daar veel over te vertellen. Maar volgens mij weet iedereen wel dat ik vier kinderen heb.”

Ben je getrouwd?

"Niet meer. ” 

Je doet ook nooit mee aan programma’s als Expeditie Robinson of Atlas?

"Haha, zie je mij dat al doen? Of De Mol. Dat geren de hele tijd, dat is toch niks voor mij. Ik ­vermaak me zonder die ­programma’s ook prima.”

Krijg je door je werk bij Groeten Van Max een betere behandeling op vakantie? 

"Nee, ik heb zelfs nog nooit een upgrade gehad in het vliegtuig, terwijl dat best van pas zou komen met mijn lange lijf. Aan de andere kant is dat misschien maar beter zo. Als we een ­vliegtuigmaatschappij moeten aanpakken vanwege een klacht, is het beter dat ze mij niet hebben bevoordeeld.”

Heb je zelf een droomhuis in het buitenland?

"Daar heb ik nu geen tijd voor. Maar misschien als ik wat ouder ben, is een huis in Italië iets. Daar kom ik toch al ieder jaar. In een stadje aan de kust, daar zou ik me in hoge mate vermaken. Maar Bonaire lijkt me ook wel wat, of Zweden. Zie je, ik kom er nu al niet uit.”

Veel kijkers vinden je een heel goede presentator, maar er zijn ook wat ­kritiekpuntjes. Je zou bijvoorbeeld flauwe grapjes maken en een te hip kapsel hebben voor je leeftijd.

"Ik kan daar niet veel mee. Natuurlijk zijn er mensen die me flauw vinden, maar die moeten dan vooral niet kijken. Een miljoen mensen hebben een miljoen meningen, maar daarom ga ik geen ander kapsel nemen. Ik probeer zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven. Wat kan ik anders doen?”

Lees ook:
Op Twitter onstond ophef over het hippe kapsel van Sybrand Niessen

Reageren