Interview: Thekla Reuten herkent zichzelf in Tessa

26 november 2015 14:06 | sterren | Door Televizier

© Benelux Film Distributions

Thekla Reuten speelt de titelrol in de nieuwe BNN-serie Tessa. Ze herkent zichzelf in de rebelse lerares. "Ik kleur ook niet binnen de lijntjes in mijn leven."

Thekla Reuten, bekend van haar rollen in De Tweeling, Bella Betien en The American, heeft een druk jaar achter de rug. Zo schitterde ze deze zomer in De Reünie en Schone Handen en speelt ze nu een tegendraadse lerares in de nieuwe BNN-serie Tessa. En o ja, vier maanden geleden werden zij en acteur Gijs Naber ouders van een zoontje.

De serie Tessa is een Nederlandse versie van de Deense Rita. ­Waarom wilde je Tessa spelen?

"Omdat ik ontzettend ben gecharmeerd van het origineel. Ik vind Rita een heel leuke en goed gemaakte serie. En Tessa is een fantastisch karakter om te spelen. Ze is altijd eerlijk en dat leidt tot gênante en ­komische situaties. Het ene moment kijk je vol ­ontzag naar haar en zou je haar ­dolgraag willen zijn, het ­volgende moment is ze zo onbeholpen dat je er kromme tenen van krijgt. De verhaallijnen zijn hetzelfde, alleen zijn sommige grappen vernederlandst en zijn de afleveringen iets ­langer omdat sommige scènes wat meer zijn uitgediept."

Tessa lijkt uiterlijk ook op Rita.

"Klopt. Tessa besteedt weinig aandacht aan haar uiterlijk. Ze staat op, haalt de borstel door haar haar en klaar. Ook heeft Tessa nauwelijks make-up op, alleen wat zwart om de ogen - wat ze volgens mij al sinds haar twaalfde doet. En ze draagt T-shirts van haar oudste zoon, die ze zo uit de wasmand trekt."

Dat was voor jou mooi mee­genomen, aangezien je zwanger was tijdens de opnames.

"Ook als ik niet zwanger zou zijn had ik die T-shirts gedragen. Ik had het saai gevonden als ze vrouwelijke, strakke shirts zou dragen. Tessa ziet er nu cool uit."

Wat herken je van jezelf in Tessa?

"Haar directheid, al ben ik een stuk tactischer dan zij. Ik herken ook wel een beetje de chaos – bij mij thuis kan het ook vrij rommelig zijn – en dat ze onconventioneel is. Ik geloof dat ik ook niet heel erg binnen de lijntjes kleur in mijn leven. Maar ze heeft ook eigenschappen die ik wat meer zou willen hebben, zoals lak hebben aan wat mensen van je vinden en denken. Tegelijkertijd ben ik heel blij dat ik niet, zoals Tessa, worstel met de liefde." 

Tessa is lerares. Hoe heb jij zelf je ­middelbare schooltijd ervaren?

"Als heel prettig en ongecompliceerd. Ik ging toen een dag in de week naar de jeugdtheaterschool in Amsterdam, waar ik spel-, stem- en bewegingsles kreeg. Als er op school theatervoorstellingen met muziek, dans en spel georganiseerd werden, stond ik altijd vooraan in de rij om daaraan mee te doen. Toen ik dat nog in mijn examenjaar deed, was wel ­duidelijk dat ik er iets mee wilde doen. Voor mij was het dan ook vanzelfsprekend dat ik naar de toneelschool ging."

Je bent een van onze meest ­succesvolle actrices, maar weet goed uit de publiciteit te blijven. Zelfs je relatie met collega Gijs Naber (Penoza en Zwarte Tulp) hield je twee jaar geheim.

"Ik heb nooit beroemd willen worden. Roem is vandaag de dag ook zó betrekkelijk. Dit is de tijd van snelle roem; van mensen die vooral een BN’er willen worden en van wie je na een tijdje nooit meer wat hoort. Ik heb voor het acteren gekozen, omdat ik deel uit wil maken van een mooi verhaal. Ik wil dat mensen van mij genieten als actrice. Buiten het vak leid ik het liefst een zo anoniem mogelijk bestaan, omdat dat me rust geeft. Gelukkig kan ik ook veelal over straat zonder herkend te worden."

De opnames van Tessa zitten erop. Ga je je nu weer richten op buitenlandse projecten?

"Dat is wel het idee; ik streef naar afwisseling in Nederlandse en buitenlandse producties. Begrijp me niet verkeerd: ik ben ontzettend blij met al die Nederlandse ­projecten, omdat het zulke leuke en verschillende rollen waren. Maar Nederland is klein en ik wil voorkomen dat een kijker denkt: daar heb je Thekla weer. Bovendien verkeer ik in de luxe positie dat ik me op het buitenland kán richten."

Valt dat te combineren met het moederschap?

"Het moederschap staat nu op nummer één, daar geniet ik enorm van. Dat betekent dat ik nog kritischer kijk naar de rollen en de omstandigheden die daaraan worden geëist. Ik kan niet zomaar twee maanden in het buitenland werken. Dat moet ik ook met Gijs afstemmen. We willen het ouderschap zo goed mogelijk verdelen en de komende tijd gaan we onderzoeken hoe dat in de praktijk gaat. De zorg voor mijn zoon is nu een reden iets niet te doen."

Tessa is vanaf 26 november elke donderdag om 20.30 uur te zien op NPO 1.

Lees ook:
In aflevering 1 krijgt Tessa het aan de stok met een betweterige leerling

Meer over