Interview: Valorie Curry over haar rol in The Following

In The Following speelt Valorie Curry (28) de rol van Emma Hill, de meest toegewijde volgeling van seriemoordenaar Joe Carroll. Wat doet dat met de actrice, hoe reageren kijkers op haar?

Ben je blij met de rol of speel je Emma met enige weerzin?

"Emma spelen, is het leukste in de wereld. Ik meen het: ik heb de beste baan die er bestaat. Beroepsmatig gezien heb ik de loterij gewonnen. Emma is veel interessanter dan bijvoorbeeld een rechtschapen FBI-agente. Ze is een bijzonder intrigerend personage met verschillende lagen. Daar kun je als actrice veel meer eer aan behalen.”

Maar ze is toch een monster, een duivel in mensengedaante?

"Ik vind haar helemaal geen monster. In veel opzichten beschouw ik Emma als het grootste slachtoffer van Joe Carroll. Hij heeft haar hele leven ingepikt. Emma heeft een antipersoonlijkheidsstoornis, laat daar geen ­misverstand over bestaan.

Ze hanteert niet dezelfde morele normen als een groot deel van de rest van de wereld. Maar zelfs de gruwelijkste dingen doet ze in naam der liefde. Voor Joe of Jacob, haar minnaar die ze heeft vermoord. Ze denkt er niet over na, ze doet het met hetzelfde gemak als waarmee ze de vloer stofzuigt.”

Wat had de moord op Jacob met liefde te maken?

"Emma hield verschrikkelijk veel van Jacob. Hij stond op dat moment met zijn rug tegen de muur. Hij kon niet naar huis en hij kon niet weg. Anders zou hij zijn vermoord door sekteleden of de FBI. Emma voelde zich verantwoordelijk voor hem omdat zij hem had overgehaald zich aan te sluiten bij de volgelingen van Joe. Jacob was ­doodongelukkig. Het aardigste wat ze kon doen, was hem bevrijden uit de gevangenis waarin ze hem had gestopt.”

Maakt dat haar minder slecht dan Joe Carroll?

"Joe hakt willekeurige vrouwen in stukken. Dat zou Emma nooit doen. Zijn slachtoffers hebben geen naam en geen gezicht, je ziet hoe hij ze de ogen uitsnijdt. Emma heeft maar twee mensen gedood: haar moeder en Jacob. In beide gevallen om persoonlijke redenen. Alleen zag je het als kijker niet aankomen. Daardoor was het zo schokkend.” 

Zijn de Amerikaanse kijkers net zo gek op Emma als jij?

BBepaald niet. Mensen reageren heel extreem op me. Ze háten Emma. In de lift heeft iemand weleens tegen me geroepen: ‘Ik wil je vermoorden!’ Anderen zeggen dat ze nachtmerries van me krijgen. Ik beschouw dat als een compliment. Kennelijk speel ik de rol zo goed dat mensen echt geloven dat ik Emma ben.”

© 2014 Warner Bros. Entertainment Inc.

Ook Kevin Bacon en James Purefoy vertelden over hun rol in The Following.

The Following is elke woensdagavond te zien op Veronica om 21:30 uur.

Reageren