Interview

Viktor Brand over Mr. Frank Visser Doet Uitspraak: 'Mijn mond valt nog steeds open van verbazing'

22 februari 2024 10:00 | sterren | Door Jef Willemsen

© William Rutten
Wat gebeurt er nadat mr. Frank Visser uitspraak heeft gedaan? In Mr. Frank Visser: Hoe Is het Nu met? geeft Viktor Brand de komende weken antwoord op die vraag.

Waar ga je in deze reeks langs?

“We gaan in ieder geval zien hoe het gaat met de vrouw die met terugwerkende kracht een vergunning voor haar te grote serre moest aanvragen. Ook ga ik in Capelle aan den IJssel zien hoe het staat met de vrouw van 93 die last had van haar kettingrokende buurvrouw. Die zaak kent een bijzonder verrassende afloop.”

Lost een vonnis altijd de problemen op?

“Laten we wel zijn: de kou gaat nooit helemaal uit de lucht, beste vrienden zullen de betrokkenen nooit worden. Maar je kunt wel de angel uit een conflict halen. Om in de toekomst nieuwe problemen te voorkomen werken contactverboden ook goed, zeker als er op overtreding een stevige geldboete staat. Dat is toch een stok achter de deur om elkaar met rust te laten.”

Wat kun je doen als mensen het vonnis niet hebben nageleefd?

“Vooraf tekent iedereen een contract waarin ze beloven zich te zullen conformeren aan de uitspraak van mr. Visser. Mocht een van de partijen zich er niet aan houden, dan kun je met de uitspraak naar de kantonrechter die zich in vrijwel alle gevallen aansluit bij het oorspronkelijke oordeel.”

Hoe belangrijk is humor in je aanpak?

“Voor dit programma heb ik een cursus mediation gevolgd. Humor is heel belangrijk om mensen een spiegel voor te houden en ze te helpen relativeren. Natuurlijk krijg ik weleens het verwijt dat ik voor het komisch effect mijn reacties zou overdrijven. Maar het is hoe ik ben. Als ik een vrouw van 84 hoor vertellen dat ze haar buurvrouw aan de haren over de straat wil slepen, dan valt mijn mond nog steeds open van verbazing. Als ik dat niet meer heb, kan ik dit werk niet meer doen.”

Ben je ook weleens ergens niet meer welkom?

“Dat komt helaas ook voor. Sommige partijen hebben, vooral als ze de zaak verloren hebben, geen zin meer om mee te werken. Dat respecteren we, ook al staat in het contract dat ze tekenen dat we terug kunnen komen voor Hoe Is het Nu met?. Soms zijn mensen geschrokken van de heftige reacties na de uitzending. Bij de opnames hoor ik geregeld: “Als jullie me maar een beetje leuk neerzetten!” Mijn antwoord is dan altijd: ‘Als u niet schreeuwt, kunnen wij het niet uitzenden.’ En dan moet je nog weten dat we iedereen sparen door de heftigste en verdrietigste dingen eruit te knippen.”

Toch lopen de gemoederen geregeld hoog op, vrees je weleens voor je veiligheid?

“Nee, omdat ik vooraf altijd duidelijk stel: ‘Ik ben neutraal, ik ben hier om ieders kant van het verhaal te horen en mr. Visser hakt straks de knoop door’. Daardoor ben ik in 157 afleveringen nog nooit bang geweest. Hooguit vrees ik soms dat de buren elkaar wat aandoen als ze het vonnis horen. Maar opvallend genoeg zorgt de uitspraak juist voor rust. Mensen snakken vaak naar duidelijkheid en mr. Visser is toch een autoriteit.”

Mr. Frank Visser: Hoe Is het Nu met? is vanaf 15 februari 2024 elke donderdag om 20:30 uur te zien bij SBS6.

Meer over