Interview: Yvon Jaspers over Boer Zoekt Vrouw Internationaal

In het zevende seizoen van Boer Zoekt Vrouw gaat het om internationale boeren. "Tanzania is toch net even iets anders dan de Achterhoek!"

Yvon Jaspers reisde voor Boer Zoekt Vrouw Internationaal de hele wereld rond. Uiteindelijk maakten de internationale boeren zelf ook de verre reis naar Nederland waar Yvon de vele ingezonden liefdesbrieven bij ze langsbracht. Tijd voor een interview met de presentatrice.

Je bent voor de tweede keer in korte tijd zo'n beetje de wereld rondgereisd. Hoe was dat?

"Het was vrij onwerkelijk om in zo'n korte tijd twee keer de wereld rond te gaan. Wie bedenkt nou dat je net terug komt uit Canada met meer dan 35 graden en een paar maanden later op je bontlaarzen weer op dezelfde plek uit het vliegtuig stapt? Mijn kinderen stonden natuurlijk niet te springen bij elk afscheid. Al vonden ze het een sport om uit elk land een bandje om hun pols te dragen want dat is natuurlijk heel cool.

Wat voor serie wordt het?

"Ik kan het gewoon niet omschrijven, zo intens is het geweest. Het wordt een serie zoals je niet eerder zag, dat staat vast. Het feit dat de vrouwen niet alleen kiezen voor een boer maar ook nog eens kiezen om huis en haard te verlaten en te emigreren maakt het soms nog intenser dan Boer Zoekt Vrouw al was. Voor zowel de boeren als de vrouwen gaat hun leven radicaal op de schop door de liefde. Er is zo vreselijk veel gebeurd. Mensen hebben samen gelachen, samen gehuild, zijn soms in paniek, voelen zich dan weer bevrijd.

Vond je het spannend om de serie in het buitenland te maken?

"Ja! En nog meer dan dat. Toen we naar aanleiding van al die aanmeldingen van Nederlandse boeren in het buitenland besloten hebben om deze serie te gaan maken, was het gruwelijk spannend. Gaan er vrouwen schrijven? Hoe ervaren de boeren dit avontuur? Gaat het ons lukken om de match te vinden met een oceaan ertussen? Het was alsof we een totaal nieuw programma aan het maken waren.

Wat springt er het meeste uit?

"Dat is te veel om te beschrijven. Ik kan nu vertellen over hoe bijzonder het is om al die Nederlandse vrouwen in die andere landen op de boerderijen aan het werk te zien. Hoe groot de eenzaamheid bij sommige boeren is geweest, misschien wel zonder dat ze zich daar zelf zo bewust van waren. Maar wat er het meest bovenuit springt, is niet anders dan bij een Nederlandse serie. Op het moment dat twee mensen gedurende Boer Zoekt Vrouw werkelijke liefde gaan voelen, zweven wij als makers allemaal een beetje boven de grond."

Wat was het moeilijkste moment?

"Er waren natuurlijk heel veel momenten waarop het niet verliep zoals wij van te voren hadden gepland. Met een camera op je schouders in Tanzania werkt het toch net even iets anders dan in de Achterhoek. En er dag in dag uit leuk uitzien terwijl je amper hebt geslapen, het gister vijf graden vroor en vandaag 30 graden boven nul is, is niet eenvoudig. Mijn haar en hoofd werkten lang niet altijd mee, haha. Maar voor mij persoonlijk was het natuurlijk het zwaarst om mijn kinderen zo lang te missen. Ik vond dat lastiger dan zij, gelukkig maar."

Zijn er liefdes uit gekomen?

Daarover ga ik natuurlijk niet in detail treden. Maar het feit dat wij zelf zo enthousiast zijn, zegt natuurlijk wel iets, haha!"

Komt er volgend jaar weer een binnenlandse serie?

"Tja, ik heb al vaker gezegd dat we helaas in deze tijden van bezuinigingen niet heel ver in de toekomst kunnen kijken. Maar als het aan mij ligt pruttelen we volgend seizoen gewoon de A1 weer af. Er zijn nog zoveel boeren die zin hebben om heel erg verliefd te worden en hun leven te delen met iemand. We kunnen nog voor jaren vooruit..."

Wat ben je verder nog aan het doen?

"We nemen in december ook de Kerstspecial van Liefs Uit... op in Maastricht. Vorig jaar hebben we voor het eerst een aantal stellen bij elkaar gebracht en met ze gepraat over de liefde, het leven en hun toekomst. We zijn blij dat we dat nu weer gaan doen. En op de grote markt van Alkmaar gaan we een programma maken voor de hele familie voor eerste kerstdag: Kerst met de Zandtovenaar. Met veel muziek en het kerstverhaal waarmee je, voordat je aanschuift aan het diner, enorm in de kerstsfeer komt.

Boer Zoekt Vrouw Internationaal is vanaf zondag 8 december te zien op Nederland 1

Reageren