Jamai geschrokken van LHBT-commotie over nieuw album

Jamai Loman is geschrokken van de ophef die is ontstaan rond zijn nieuwe album. De LHBT-gemeenschap viel over de songteksten op Genoeg Te Doen, omdat de zanger bewust niet over ‘hij’ of ‘hem’ zingt.

“Het heeft me aardig verrast,” zegt de zanger gisteravond tijdens Pauw. “Iedereen weet dat ik op mannen val, daar heb ik ook nooit moeilijk over gedaan. Ik ben geschrokken. Juist omdat ik niemand wil uitsluiten, is de hele LHBT-gemeenschap over me gevallen.” Volgens Jamai speelde zijn geaardheid geen rol. “Het heeft er niets mee te maken dat ik me schaam voor mijn homoseksualiteit. Ik ben vijftien jaar geleden uit de kast gekomen, dat stond op elke voorpagina, ik heb mijn kleur al lang bekend.”

Geen activist

De genderneutrale teksten waren volgens Jamai bedoeld om iedereen aan te spreken met zijn liedjes. “Als schrijver zal ik daarom altijd kiezen voor 'jou', nooit voor 'hij' of 'zij'. Als ik een liefdesliedje zing, dan is het logisch dat dat betrekking heeft op een man. Maar ik wil dat anderen zich ook kunnen vinden in het nummer.” De Idols-winnaar heeft wel overwogen om zijn geaardheid terug te laten klinken, maar deed dat na discussie met zijn schrijfpartners uiteindelijk niet. “Ik was bang dat ik in een bepaalde hoek zou worden gezet als ik wel in de hij-vorm zou schrijven. Dat wil ik niet. Ik ben muzikant, geen activist.”

Lees ook: Step right up, walk right in… 15 jaar geleden won Jamai Idols!

Meer over:

Reageren