En moet het rustig aan doen...

Jamai heeft een nieuwe nier nodig

19 Juni 2018 18:30 | sterren | Door Jef Willemsen

© ANP
Jamai Loman heeft nierproblemen. De gezondheidsklachten van de RTL-ster zijn dermate ernstig dat hij binnenkort met dialyse moet starten om uiteindelijk zelfs een transplantatie te ondergaan.

Jamai vertelde het nieuws in de radioshow van Ruud de Wild op NPO Radio 2.

Opbiechten

De keus voor de show van De Wild was een bewuste, Jamai kwam destijds ook bij Ruud in de uitzending voor het eerst officieel uit de kast. Nu had hij een ernstiger nieuwtje om op te biechten: "k heb een beetje problemen met mijn nieren. Het komt een beetje uit de lucht vallen, maar ik vind het toch wel belangrijk om te vertellen. Mijn nieren werken niet zo goed meer. Dat betekent dat ik binnenkort begin aan een dialyse en uiteindelijk een traject in ga voor een niertransplantatie."

Geen indianenverhalen

Jamai wil open kaart spelen over zijn gezondheidstoestand om te voorkomen dat er wilde geruchten en indianenverhalen de ronde gaan doen: "Ik wil het ook vertellen omdat ik waarschijnlijk door heel veel onderzoeken in het ziekenhuis daar veel rondloop. Het liefst had ik er uitgegaan, teruggekomen met een nieuwe nier en niets verteld, maar ik heb een baan in de publiciteit, dus ik ontkom er niet aan. Mensen gaan zich afvragen wat hij doet of ze zeggen: ‘Zie je wel, hij doet dus wel mee aan Wie is de mol.’"

Tien dagen

Jamai hoorde het nieuws zelf pas een kleine tien dagen geleden. Hij hield al langere tijd vocht vast en ging voor een controle onderzoek naar de huisarts die onder meer zijn nierfunctie onder de loep nam. Die bleek niet best: "Dat was eigenlijk schrikbarend slecht, maar zo slecht dat ik me meteen ‘s avonds moest melden in het ziekenhuis. Ik kan je vertellen: in de afgelopen tien dagen is mijn leven behoorlijk op zijn kop gaan staan."

Nieuwe nier

De diagnose liet er geen misverstand over bestaan: Loman heeft zo snel mogelijk een donornier nodig, maar dat is niet eenvoudig: "Daar gaat natuurlijk wel wat tijd over heen, want het kost wel een aantal maanden om testen te doen. Ook moet de perfecte match gevonden worden." De gemiddelde wachttijd bedraagt vier jaar, tot die tijd gaat hij aan de dialyse.

Reisprogramma

Vanwege zijn aandoening moet Jamai het per direct kalmer aan doen. Zijn aangekondigde reisprogramma met Barry Stevens, Gerard Cox, Peter Faber en Willibrord Frequin wordt overgenomen door Olcay Gulsen. Echt pijn heeft hij nog niet, maar de onzekerheid is wel slopend: "Het is voor mij allemaal nieuw en ik weet nog niet wat er gaat gebeuren."

Lees ook: Het vermoeden ging al dat Jamai meedeed aan Wie is de Mol?

Meer over