James Norton over de nieuwe KRO-serie Grantchester

24 januari 2015 16:05 | sterren | Door Televizier

De KRO trakteert ons zaterdag op een nieuwe, zesdelige detective, Grantchester, waarin de jonge dominee Sidney Chambers in de jaren 50 misdrijven oplost.

De politie in plattelandsdorp Grantchester, nabij het Britse Cambridge, is enigszins overwerkt en niet iedereen durft vrij te spreken tegen de detectives. De jonge dominee Sidney Chambers (James Norton, op de foto) heeft ‘een open gezicht’, luistert graag en - zoals een parochiaan in de eerste aflevering zegt - ‘zijn ogen lichten op zodra hij hoort over een moordzaak, want dan hoef hij even niet aan zijn eigen leven te denken.’ En dus weten steeds meer dorpsbewoners Sidney te vinden als ze meer (willen) weten over een moordzaak. Inspecteur Geordie Keating (Robson Green) kan Sidneys hulp wel gebruiken en dus worden de dominee en de detective snel een gouden duo.  

Grantchester

„Wat Grantchester zo anders maakt, is het feit dat het zich afspeelt in de jaren vijftig”, legt hoofdrolspeler James Norton uit. „Er veranderde veel in die tijd. In elke aflevering staat dan ook een kwestie centraal die toen speelde, zoals overspel, euthanasie en homoseksualiteit. Het is meer een whydunnit dan een whodunnit; het gaat meer over de reden achter een moord, vaak liefde of jaloezie. Dat maakt deze detective anders dan de andere. Op de achtergrond speelt ook mee dat Sidney een trauma heeft opgelopen in de Tweede Wereldoorlog, dat hij te veel drinkt en geen geluk in de liefde heeft. En toch heeft hij een positieve kijk op het leven.” 

Vriendschap

Wat in deze eerste aflevering direct opvalt, is de groeiende vriendschap tussen de dominee en de detective. „De relatie tussen dit ongewone duo staat centraal in de serie”, zegt James. „Toen ik Robson Green (inspecteur Keating) voor het eerst ontmoette, was ik wel wat bang. Ten eerste omdat hij een bekend acteur en tv-presentator is in Groot-Brittannië, maar ook omdat we wel een klik moesten hebben. Was die er niet, dan zou de serie niet werken. Maar na een paar dagen omhelsden we elkaar al; Robson is een echte vriend geworden.” 

Mooie dominee

De tijd, verhaallijnen, vriendschap tussen de personages: ze hebben van de serie een succes gemaakt in Groot-Brittannië. Maar laten we vooral onze ogen niet sluiten voor de mooie verschijning van hoofdpersoon James Norton zelf, die in vrijwel elke scène zit. Hij maakt van Grantchester, waarvan al een tweede seizoen is besteld, echt een genot om naar te kijken.

Meer over