Jan Kooijman flink ontroerd bij audities Everybody Dance Now

7 Maart 2014 10:53 | sterren | Door Televizier

De audities van ‘Everybody dance now’ zijn in volle gang. Jurylid Jan Kooijman vertelt waarom iedereen moet kijken naar de dansshow.

Wat gaan we allemaal zien dit seizoen?

"We hebben alle audities al opgenomen en het belooft een mooi en kleurrijk seizoen te worden met heel veel verschillende dansstijlen. Je zou zeggen dat meer diversiteit niet mogelijk was, maar het is toch zo. Ik heb een stel dames gezien die een authentieke Chinese dans deden, dat was spectaculair.

En we hebben iets gezien dat videomappen heet, een jongen die een duet danste met een videowall: waanzinnig! En ook nog een enorm goed rolstoelkoppel dat ballroom danste. Sommige acts waren zo goed dat ik zelfs een aantal keer flink ontroerd raakte. Maak je borst dus maar nat.”

Je bent al heel lang jurylid bij dansprogramma’s. Wat maakt jou goed?

"Ik weet het niet, ik hoop alleen maar dat ik het oké doe. Als ik kijk naar mensen die ik zelf goed vind: die spreken vanuit hun hart. Dan kan het bijna niet verkeerd gaan. En je moet respect voor de kandidaten hebben. Al die mensen die audi­teren doen hun best. Het is mijn taak om te zorgen dat ze op hun gemak zijn. Ik vind Angela Groothuizen een heel betrokken jurylid, je ziet ook dat kandidaten haar waarderen. En Simon Keizer vond ik ook heel goed in The Voice.”

Wat maakt Everybody Dance Now leuk voor de kijkers?

"Iedereen doet eraan mee. Opa’s en oma’s, kinderen, groepen. Ik denk dat dit het heel herkenbaar maakt voor de mensen thuis. Dan zie je iemand van achter in de zeventig die er niet uitziet als een danser. En dan zet hij toch een leuke act neer! Er waren dit jaar weer ongelooflijk veel aanmeldingen. Nog meer dan vorig seizoen. Waarschijnlijk van mensen die na seizoen 1 ­dachten: hier pas ik ook in.”

Behalve jurylid ben je ook nog acteur. Je speelt in De Toscaanse Bruiloft en in Hartenstraat. Ligt jouw brievenbus dagelijks vol met filmscripts? 

"Helaas niet. Dat zou mooi zijn, zeg. Nee, ik moet nog altijd auditie doen, en dat blijft verschrikkelijk, hoe oud je ook bent. Maar ik ben blij als ik ­uitgekozen wordt en het mag doen.”

Wat wil je nog doen in het leven?

"Ik heb nog zo veel te willen, zo veel te spelen en te maken. Voor m’n gevoel ben ik nog maar net begonnen en dat is natuurlijk ook zo. Maar wat ik in ieder geval ga doen zijn twee nieuwe programma’s voor RTL 5. Dat lijkt me een mooi begin.”

Everybody Dance Now is elke vrijdagavond te zien om 20:30 uur op RTL 4.

Jan Kooijman tekende een nieuw contract voor twee jaar bij RTL.

Meer over