Jan Kooijman over Everybody Dance Now

Welke act maakt in de finale van Everybody Dance Now de meeste indruk op de jury en het publiek en wint 25.000 euro? Jurylid Jan Kooijman (31) vertelt over zijn kippenvelmomenten.

Wat verwacht je van de finale?

"Het wordt heel gevarieerd. We hebben bij de audities van alles over de vloer gehad: kinderen, ouderen, solisten, groepen, duo’s. Iedereen kan meedoen. Dat is het leuke van dit programma en dat zie je terug in de finale. Daarbij is het niveau heel erg hoog. Dat hoor je ook van mensen op straat: ‘Wat is iedereen ongelooflijk goed!’ Voor ons is dat belangrijk; de show moet zich onderscheiden van andere dansprogramma’s. We hebben de lat hoog gelegd, net als bij So You Think You Can Dance. En er zitten geweldige kandidaten bij. Ik heb het al vaker gezegd en het wordt misschien een beetje afgezaagd, maar het is gewoon zo: er waren een paar acts waarvan ik echt kippenvel kreeg.”

Kun je voorbeelden noemen?

"Andreas Maintz bijvoorbeeld, de dansende bakker. Toen hij opkwam, dacht niemand dat hij zo goed zou zijn. Lyenne vond ik echt super en ik heb ook veel vertrouwen in Justen, de breakdancer. Allebei pas twaalf jaar oud en nu al zo goed. Maar dat wil niet zeggen dat ze de finale hebben gehaald. Je weet nooit wat het publiek beslist.”

Inderdaad: het publiek had Andreas in de eerste liveshow naar huis gestuurd, maar de jury heeft hem een wildcard gegeven voor de finale. Wat moet een act doen om hoge ogen te gooien bij de jury?

"De bedoeling is dat de kandidaten elke keer beter worden. ­Daarop hebben Dan Karaty, Lieke van Lexmond en ik de acts in de voorrondes ook geselecteerd: laten ze steeds wat beters zien? Daar blijven we op letten, ook in de finale. De deelnemers stellen ook hoge eisen aan zichzelf. Zeker in de finale willen ze zichzelf overtreffen. Daarbij gaat het niet alleen om hun dansprestaties. De vraag is: wie wordt de meest entertainende dans-act van Nederland?”

Zijn er dingen waarop jij speciaal let?

"Je moet om te beginnen natuurlijk ongelooflijk goed kunnen dansen. Daarnaast moet je origineel en creatief zijn, met heel veel plezier dansen en dat ook uitstralen. Dat laatste is voor mij het belangrijkste. Dat je ook enthousiasme kunt overbrengen als alle ogen op je zijn gericht, dat je het publiek weet mee te nemen in je act. Vooral op dat punt zal ik alert zijn. We zijn niet op zoek naar de beste danser van Nederland zoals in So You Think You Can Dance. We zijn op zoek naar de meest entertainende danser of dansgroep. Hoe ze het publiek vermaken, hoe ze eruit­zien en wat ze te vertellen hebben, doet er net zo goed toe. Zo kijkt het publiek er ook naar. Acts kunnen een steekje laten vallen, maar met een geweldige look en uitstraling toch ver komen.”

Zeg je als jurylid altijd eerlijk wat je denkt of lieg je weleens?

"Daar begin ik niet aan als jurylid. Ik hoef geen zoete broodjes te bakken. Als een producer me vraagt om te jureren, moet hij het doen met mijn mening. Anders moet hij mij niet vragen.”

Je hebt in de show al eens aan een danspaal gehangen. Krijgen we in de finale nog iets van je danskunsten te zien?

"Nee hoor, in de finale blijf ik lekker zitten. Nou ja, ik zal wel uit mijn stoel opstaan als ik enthousiast word. Misschien ga ik soms een beetje meedansen. Maar ik blijf op m’n plek en ga geen gekke dingen doen. Dat laat ik aan de finalisten over.”

Vorig jaar zei je dat je nog veel meters moet maken in je tv-carrière. Schiet het al een beetje op?

"Ik ben een behoorlijke inhaalslag aan het maken. Bij RTL 5 mag ik allerlei verschillende programma’s doen. Daardoor leer ik heel veel. Cheat On Me was leuk om te maken, ik ben blij dat ik dat heb mogen doen. Het is een realityserie en daar gebeurt zó veel in. Het is geen formule die dicht bij me staat, maar ik ben er wel erg bij betrokken geweest. Dat was heel fijn. Ik krijg de gelegenheid om me verder te ontwikkelen, zoals in RTL Boulevard en nu weer in Take Me Out. Dat is een heel ander programma. Binnenkort ga ik nog Killer Karaoke doen met Dennis Weening. Daarin moeten kandidaten extreme zangopdrachten zien te overleven. Dat is weer een heel ander verhaal.”

Denk je nog weleens met weemoed aan de goede en slechte tijden die je als Danny de Jong hebt beleefd in ‘GTST’?              

"Ik heb geen heimwee naar GTST en dat is maar goed ook. Over mijn afscheid van de serie heb ik goed nagedacht. Ik heb het ongelooflijk naar mijn zin gehad bij GTST, maar het ligt achter me. Een comeback lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Zeg nooit nooit, maar vergeet niet dat Danny van de trap is gegooid en doodgegaan. In een soap kunnen ze je altijd nog als geest of tweelingbroer laten opduiken, maar de kans dat ik terugkom is bijzonder klein.” 

Reageren