Jan Smit twijfelt aan showbizz carrière voor zijn kinderen

Jan Smit heeft drie getalenteerde kinderen die stuk voor stuk kunnen zingen. Toch zal hij ze niet direct stimuleren jong het vak in te gaan.

De Volendamse hitzanger deed deze uitspraken in gesprek met Jeroen Pauw in 5 Jaar Later.

"Jantje Shit"

Zelf werd Jan (29) nog voor zijn puberteit in Nederland en Duitsland dankzij de hit Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen. Het lanceerde zijn carrière, maar hij kreeg ook veel kritiek over zich heen. Zo kreeg hij de bijnaam "Jantje Shit" en dj Ruud de Wild vertelde destijds zelfs op de radio dat Jan een pak slaag verkopen zijn millenniumwens was. In de show van Jeroen Pauw bood De Wild daar 15 jaar later publiekelijk zijn excuses voor aan.

Niet pushen

Toch zijn het dergelijke pesterijen waardoor Jan zijn kroost niet wil pushen, ook al zijn ze volgens de trotse vader stuk voor stuk heel open en muzikaal: "In de tijd dat ik begon was er amper nog internet, ik hoorde bijvoorbeeld vooral op schoolreisjes kritiek. Maar tegenwoordig is dat wel anders. Als presentator van het Junior Songfestival komen er geregeld kandidaatjes naar me toe omdat ze via social media soms wel honderden reacties hebben gehad die niet bepaald mals zijn. En dat terwijl ze maar één of twee weken op televisie zijn."

Kind blijven

Smit sluit een loopbaan in de media voor z'n kids niet uit, maar weet vooral niet of het iets voor ze is: "Vooral omdat ik wil dat een kind ook kind kan zijn. Zo vroeg op het podium staan heeft mij gevormd tot wie ik ben, ik ben er uiteindelijk beter van geworden. Maar dat weet je van te voren niet als je een kind van 12 meegeeft naar het buitenland."

Reageren