'Goed te behandelen'

Jane Fonda (84) strijdbaar na diagnose lymfklierkanker

3 september 2022 01:28 | sterren | Door Jef Willemsen

© ANP
Jane Fonda laat via Instagram weten dat ze onlangs de diagnose lymfklierkanker heeft gekregen. De 84-jarige actrice is inmiddels onder behandeling.

In een uitgebreide Instagrampost bracht Fonda haar ruim 1,9 miljoen volgers op de hoogte van haar aandoening. De actrice en activiste stelt zich strijdvaardig op.

'Goed behandelbaar'

Jane volgt momenteel een zes maanden durende chemokuur en ze blijft positief over haar vooruitzichten. Non-Hodgkin, haar variant van lymfklierkanker, is goed behandelbaar met 80 procent overlevingskans. Naar eigen zeggen heeft ze weinig last van de bijwerkingen en probeert ze haar onverwachte medische malaise te zien als een les: "De kanker is een leraar die me doet inzien dat het belangrijk is mensen om je heen te hebben en dat je onderlinge banden extra moet aanhalen."

Klimaatactivisme

Daarnaast laat ze weten dat ze zich blijft inzetten voor een beter klimaat. De afgelopen jaren is Fonda een voorvechter voor milieuzaken en is ze de drijvende kracht achter diverse klimaatprotesten waarbij ze zelf herhaaldelijk bij in de boeien is geslagen. Jane is niet van plan te zwijgen over de gevaren van fossiele brandstoffen. Volgens haar zijn ze kankerverwekkend, evenals de talloze verdelgingsmiddelen op ons voedsel die ook gemaakt zijn van fossiele brandstoffen.

'Lucky'

Ook benadrukt Jane dat ze weet dat ze een bevoorrechte positie heeft: in tegenstelling tot veel van haar landgenoten is ze verzekerd van medische zorg en kan ze zich de beste doktoren en behandelmethodes veroorloven. En dat terwijl vrijwel ieder Amerikaans gezin op den duur te maken krijgt met de gevreesde ziekte. Wat Fonda betreft moet het zorgstelsel dan ook nodig op de schop.

Grace & Frankie

Afgelopen april zette Jane na zeven seizoenen een punt achter de populaire Netflix-dramaserie Grace & Frankie die ze samen met Lily Tomlin maakte. Sindsdien heeft ze meegewerkt aan maar liefst drie speelfilms die de komende maanden verschijnen. Eight for Brady, Book club 2: the next chapter en met Tomlin speelt ze de hoofdrol in Moving on, een film over twee oude vriendinnen die besluiten wraak te nemen op een weduwnaar die hen allebei heeft bedrogen.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Jane Fonda (@janefonda)

Meer over