Zomerzenuwen

Janine Abbring: 'Voor elke Zomergasten denk ik: wáárom doe ik dit?'

23 juli 2022 11:18 | sterren | Door Faye Heijnis

© Melissa Schriek
Janine Abbring presenteert inmiddels al zes jaar Zomergasten. Oefening baart kunst, maar ze is nog altijd onzeker voor elke opname. "Ik vraag mezelf vaak af, voorafgaand aan een uitzending: wáárom doe ik dit?!"

De 46-jarige presentatrice vertelt aan Mezza, de bijlage van het AD, openhartig over haar onzekerheid. "Achteraf weet ik het altijd: omdat de voldoening groot is. Daarvoor moet ik elke keer mijn grens verleggen."

Janine Abbring over Zomergasten-zenuwen

"Ik heb het vooral in het begin", vervolgt Janine. "Als ik eenmaal ga... Het is een soort achtbaantje. Na de eerste top rol ik wel. Dat zullen acteurs die het toneel op moeten, ook herkennen - die kunnen gaan kotsen in de coulissen, en denken: waarom doe ik dit eigenlijk? Ik heb nog nooit gekotst in de coulissen, trouwens."

Janine Abbring onzeker over Zomergasten

Die onzekerheid is ook haar kracht, meent Janine. "Ik presenteer een liveprogramma waar doorgaans veel mensen iets over te zeiken hebben - en toch doe ik het. Die onzekerheid zit in mij en maakt me misschien ook goed in mijn vak. Ik zou nooit iets op routine doen, overmoedig zijn, denken: ik fiks dit wel effe. Mijn onzekerheid zorgt ervoor dat ik harder mijn best doe, en niet met twee vingers in de neus." 

Geen Eva Jinek-ambities

Met die zenuwen, ziet Janine het dan ook niet zitten om een dagelijkse talkshow te presenteren. "Het scheelt dat Zomergasten zes keer is. Ik weet niet of ik het, zoals de Eva Jineks in deze wereld, dagelijks zou willen. En kunnen. En ik ben ook blij dat ik er niets naast hoef te doen: mijn hoofd kan altijd maar één groot ding aan. Het is fijn om in zo'n tunnel te zitten." 

Het nieuwe seizoen van Zomergasten is vanaf zondag 24 juli 2022 te zien op NPO 1.

Meer over