Interview

Janny van der Heijden geniet met volle teugen van opnames HHB: 'Te oud? Onzin!'

15 januari 2023 10:05 | sterren | Door Ernest Marx

© Sander Mulkens

Heel Holland Bakt is bezig aan zijn tiende seizoen. Het vrolijke bakprogramma is onverminderd populair en jurylid Janny van der Heijden voelt zich er als een vis in het water.

Als jurylid moet je veel zoetigheid proeven. Ga je daarnaast op dieet?

“Het is vooral heftig aan het begin van zo’n nieuwe reeks, wanneer alle bakkers nog in de race zijn. Als ik steeds tien verschillende baksels moet proeven, krijg ik ontzettend veel koolhydraten binnen. Daar is geen dieet tegen opgewassen. Wel probeer ik tijdens de lunch alleen salades of soep te eten.” 

Waarom is ‘Heel Holland bakt’ al tien seizoenen lang zo’n geliefd programma?

“Er is zoveel negativiteit in de wereld, dan is het extra prettig om naar een vrolijk programma te kijken. Want ook al gaat er bij ons iets helemaal fout, wij zullen nooit iemand afbranden. André, Robèrt en ik hebben een ontzettend fijne klik en onze positiviteit is een groot deel van het succes.”

Met André van Duin werk je vaker samen. Hoe is die samenwerking?

“We vertrouwen elkaar volledig. Hij maakt natuurlijk volop grapjes over mij, over dat ik zoveel snoep en dat ik slechte koffie maak, maar hij zal nooit lelijk doen. Ik realiseer me heel goed dat veel van wat André zegt niet serieus bedoeld is. Wij zijn dol op elkaar. Het is ontzettend fijn om zo’n klik met iemand te hebben. 

Naast je tv-werk schrijf je boeken, je hebt servieslijnen én een modelijn. Waar haal je de tijd vandaan?

“Veel mensen zullen mij vast als workaholic bestempelen, maar ik vind alles zo leuk en dan is het heel verleidelijk om er nóg meer naast te doen. Ik denk ook nooit: over twee jaar of vijf jaar ga ik eens met pensioen. Je weet natuurlijk nooit wat je gegeven is qua tijd en gezondheid. Ik ben erg voor leeftijdsloos zijn.” 

Wat bedoel je daarmee?

“Ik vind dat we ons te vaak laten inperken door het idee dat we ergens te oud voor zouden zijn. Onzin! Ik denk dat ik nog steeds enorm in mijn kracht sta. Ik voel me zelfs zekerder op deze leeftijd dan toen ik jonger was. Dat wil ik ook heel graag uitstralen. Je kunt makkelijk met een nieuwe carrière beginnen als je boven de vijftig bent. Ik was zelf eind vijftig toen ik voor het eerst voor de camera verscheen in Heel Holland Bakt.”

Waar haal jij in deze fase van je leven de meeste voldoening uit?

“Mijn kinderen en hun gezin staan op nummer één. Ik ben heel trots op mijn twee zoons en mijn drie kleinkinderen; ik vind het heerlijk om ze om me heen te hebben. Omdat dat in het dagelijks leven niet altijd evenveel kan, aangezien ik gewoon ook heel druk ben, gaan we al jaren met elkaar op vakantie. Dan zitten we heerlijk met de hele familie in een huis in Frankrijk. Ik kan daar ontzettend van genieten.”

Heel Holland Bakt is elke zondag om 20:25 uur te zien bij Omroep MAX op NPO1. 

Meer over