Interview

Janny van der Heijden: 'André en ik hebben aan één blik genoeg'

18 december 2022 10:00 | sterren | Door Ernest Marx

© Elvin Boer/MAX

Heel Holland Bakt is alweer toe aan het tiende seizoen. Het vrolijke bakprogramma is onverminderd populair en jurylid Janny van der Heijden voelt zich daar als een vis in het water.

Als jurylid van Heel Holland Bakt is het niet zo dat Janny van der Heijden (68) op een streng dieet gaat zodra er weer een nieuw seizoen begint. Feit is wel dat ze ineens heel veel zoetigheid moet proeven. “Dat is vooral heftig aan het begin van zo’n nieuwe reeks wanneer alle bakkers nog in de race zijn. Als ik steeds tien verschillende baksels moet proeven krijg ik ontzettend veel koolhydraten binnen. Daar is geen dieet tegen opgewassen. Wel probeer ik tijdens de lunch alleen salades of soep te eten. Dat is niet makkelijk, want we hebben bij de opnames een goede catering met overheerlijke broodjes.”

Lees ook: Dit zijn de 10 bakkers van het nieuwe seizoen Heel Holland Bakt 

Ben je een zoetekauw?

“Ik hou zelf meer van hartig. Maar ik kan zoet natuurlijk wel goed beoordelen. Dat is een deel van mijn vak. Ik hoor over die zoetigheid trouwens wel dat mensen zich erover verbazen dat iedereen nog steeds zo enthousiast is over Heel Holland Bakt in een tijd waarin iedereen steeds beter let op gezonder en bewuster eten. Vind ik onterecht. Want het gevaarlijkste zijn juist de verborgen suikers. Die zitten bijna overal in, van ketchup tot soep en ontbijtgranen aan toe. Maar als je zelf bakt, weet je precies hoeveel suiker je toevoegt. Daarom omarm ik zelf bakken en zelf koken ook zo. Wanneer je meer kennis hebt, kun je betere keuzes maken. Ik vind het mooi dat ik daar met mijn kookboeken en tv-programma’s aan kan bijdragen.”

Het is feest bij Heel Holland Bakt. Jullie zijn alweer toe aan het tiende seizoen. Waarom blijft het zo’n geliefd programma?

“Bijzonder, hè! In het begin hadden wij niet verwacht dat mensen er nu nog steeds zo blij van zouden worden. Er is zoveel negativiteit in de wereld, dan is het extra prettig om naar een vrolijk programma te kijken. Want ook al gaat er bij ons iets helemaal fout, wij zullen nooit iemand afbranden. André, Robèrt en ik hebben een ontzettend fijne klik en onze positiviteit is een groot deel van het succes. En vergeet niet dat we ook altijd ontzettend leuke bakkers hebben. Speciaal vanwege het jubileumseizoen komen ze uit alle eerdere edities op bezoek tijdens onze finale-uitzending. De meeste bakkers uit vorige jaargangen hebben nog regelmatig contact met elkaar. Dat vind ik superleuk om te zien.”

André van Duin en jij vormen ook buiten Heel Holland Bakt een mooi komisch duo. Jullie speelden vorige week nog twee collectanten in ‘Scrooge live’. Wat maakt jullie klik zo goed?

“We vertrouwen elkaar volledig. Hij maakt natuurlijk volop grapjes over mij, over dat ik zoveel snoep en dat ik slechte koffie maak. Maar hij zal nooit lelijk doen. Ik realiseer me heel goed dat veel van wat André zegt niet serieus bedoeld is. Wij zijn dol op elkaar. Het is ontzettend fijn om zo'n klik met iemand te hebben.”

Moest je in het begin aan zijn grapjes wennen?

“Het was van beide kanten wennen. André moest in het begin ook aftasten: Kan ik dat wel tegen haar zeggen? Voelt ze zich niet te veel aangesproken? Inmiddels weet hij dat hij alles tegen me kan zeggen. We zijn echt naar elkaar toe gegroeid. We hebben aan een blik van elkaar genoeg. In Heel Holland Bakt kijkt hij me soms met grote ogen aan en zie ik hem denken: hoe kan je nou zo door blijven proeven?!”

Naast jouw tv-werk, schrijf je boeken, je hebt een servies-, vazen- en modelijn en er komt zelf een servieslijn uit van jouw teckel Nhaan. Waar haal je de tijd vandaan?

“Veel mensen zullen mij vast als workaholic bestempelen. Maar ik vind alles zo leuk. Veel zie ik niet eens als werk. Neem Heel Holland Bakt, daar heb ik zoveel plezier met de mensen met wie ik werk. Die zijn mij heel dierbaar. En dan bedoel ik ook de redactie, de productie, de camerajongens en de mensen van het geluid en runners. Het is erg gezellig. Als je iets zo leuk vindt is het heel verleidelijk om er nog meer naast te doen. Ik denk ook nooit: over twee jaar of vijf jaar ga ik eens met pensioen. Je weet natuurlijk nooit wat je gegeven is qua tijd en gezondheid. Maar ik ben vooral erg voor leeftijdsloos zijn.”

Wat bedoel je daarmee?

“Ik vind dat we ons te vaak laten inperken door het idee dat we ergens te oud voor zouden zijn. Dat vind ik onzin. Als je nog steeds iets toe kan voegen en merkt dat mensen blij worden van wat je doet, waarom zou je dan stoppen? Ik denk dat ik nog steeds enorm in mijn kracht sta. Ik voel me zelfs zekerder op deze leeftijd dan toen ik jonger was. Dat wil ik ook heel graag uitstralen. Je kunt makkelijk met een nieuwe carrière beginnen als je boven de vijftig bent. Ik heb twintig jaar achter de schermen gewerkt bij de televisie en was eind vijftig toen ik in Heel Holland Bakt voor het eerst voor de camera verscheen. Veel mensen denken: boven de vijftig ben je afgeschreven. Dat is dus onzin. Als je zelf maar gelooft dat je iets kunt toevoegen.”

Waarom liet jouw tv-doorbraak relatief lang op zich wachten?

“Ik wilde nooit in beeld en vond het prima achter de schermen. Ik dacht ook dat ik misschien te uitgesproken was en dat niemand zat te wachten op zo’n mevrouw met gelakte nagels en een parelketting. Ik was in eerste instantie alleen gevraagd mee te denken over het format, tot iemand zei: maar je past eigenlijk prima in het profiel van jurylid. Ik heb geen gêne voor camera’s en ik heb het geluk dat ik altijd mezelf kan zijn. Het programma heeft mijn leven veranderd. Het heeft me een groter podium gegeven waardoor ik ook allerlei andere dingen kan doen. En niet alleen binnen mijn vakgebied. Ik ben een aantal jaar het boegbeeld geweest voor de overheid op het gebied van ouderen en voeding. Ik zet me in voor de bestrijding van alzheimer, het Spier- en Oogfonds. Dat ik ook daaraan iets kan bijdragen, vind ik heel bijzonder en zinvol.”

Waar haal jij in deze fase van jouw leven de meeste voldoening uit?

“Dat heeft dan weer helemaal niks met mijn werk te maken. Op nummer 1 staan mijn kinderen en hun gezin. Ik ben heel trots op mijn twee zoons en mijn drie kleinkinderen. Ik vind het heerlijk om ze om me heen te hebben. Omdat dat in het dagelijks leven niet altijd evenveel kan aangezien ik ook gewoon heel druk ben, gaan we al jaren met elkaar op vakantie. Dan zitten we heerlijk met de hele familie in een huis in Frankrijk. Ik geniet er ontzettend van om ze dan allemaal om me heen te hebben. En verder ben ik gezegend met veel passie, ik schrijf heel graag en ik hou enorm van kunst en (eet)cultuur. Zolang ik die dingen kan blijven combineren, vind ik het allemaal even geweldig.”

Heel Holland Bakt is vanaf zondag 18 december wekelijks om 20:30 uur te zien op NPO1.

Meer over