Interview

Jelka van Houten klust erop los in Jelka op Eigen Houtje: 'Anders dan andere make-overprogramma’s'

20 september 2023 10:00 | sterren | Door Tijgerbloed Teksten

© William Rutten

Behangen, schilderen, stuken en lassen, Jelka van Houten kan het, bewijst ze in haar make-overprogramma Jelka op Eigen Houtje. Waar dat klustalent vandaan komt? ‘Ik heb het niet van een vreemde.’

Je hebt ‘Jelka op Eigen Houtje’ zelf bedacht, was het een droom voor je?

“Ja, het is heel erg mijn eigen ding geworden, er is niets waar ik me niet mee heb bemoeid. Ik wilde een programma zonder gesponsorde spullen, zodat je niet van tevoren al weet hoe het eruit gaat zien en je bijvoorbeeld ook vintagespullen kunt gebruiken. Als we hele vette tegels willen, dan gaat het budget daar maar aan op. Het is echt anders dan andere make-overprogramma’s.”

Waar komt jouw kluszucht vandaan?

“Ik ben opgegroeid in een bos, er was weinig te doen. Je kon er bijvoorbeeld niet rolschaatsen. Onze buurman had een klusschuur en uit verveling ging ik hem helpen. Lassen, boren, zagen: hij heeft me alles geleerd. Tuinbanken en tafels repareren, stalen dingen aan elkaar lassen, ik was altijd iets aan het maken. Mijn moeder heeft lief allemaal zelfgemaakte dingen uit die tijd bewaard. ‘Gooi die oude troep toch weg!’ zeg ik vaak tegen haar.”

Je hebt van het klussen ook echt je werk van gemaakt.

“Op de filmacademie leerde ik decors bouwen. Ik was niet de ideaalste student, de school liet een maquette van mij staan om te laten zien hoe het níet moet. Uit pure luiheid had ik ’m met lego gebouwd, lekker makkelijk. Daarna had ik een klusbedrijf met een vriendin; samen richtten we tv- en filmsets in. Ik vond het leuk werk, maar het liep anders. Toen ik aan het werk was op een set werd ik gevraagd om auditie te doen. Zo ben ik in het acteren gerold.”

Maar je liefde voor het doe-het-zelven bleef?

“Ik ben nog steeds de klusser van de familie. Ze weten: als er iets stuk is, komt Jelka langs met haar gereedschapskist. Als ik bij vrienden op de thee ga, sta ik vaak tot diep in de nacht met meubels te schuiven, zo van kom op, help tillen, doe even leuk mee. Ik heb het niet van een vreemde, mijn moeder kon ook midden in de nacht bedenken dat iets anders moest. Dan werd ik wakker en had de huiskamer een ander kleurtje.”

Staat thuis elke week ook alles op een andere plek?

“Van mijn vriend Henry (van Loon, red.) heb ik een verdieping gekregen waar ik mag doen wat ik wil. Dat aanbod heb ik vrij letterlijk genomen. Ik heb al vier keer opnieuw behangen terwijl we er net anderhalf jaar wonen. Een beetje onnodig, maar ik kan het niet laten.”

Zijn er ook klussen die je minder leuk vindt?

“Loodgieterswerk laat ik liever aan anderen over. Een kozijn mooi schilderen vind ik wel leuk, maar dat is heel precies werk en ik ben toch te snel geneigd om te denken, het is wel goed zo. Slopen vind ik ook wat minder, omdat ik dan altijd degene ben die die zware hamer op mijn teen laat vallen.”

Jelka op Eigen Houtje is iedere woensdag om 20:30 uur te zien op Net5 en Prime Video.  

Meer over