Interview

Jelka van Houten presenteert All Against 1: 'Spanning die ik nooit eerder had'

11 november 2023 10:00 | sterren | Door Jef Willemsen

© William Rutten

Jelka van Houten gooit het over een andere boeg. De actrice presenteert samen met tv-veteraan Martijn Krabbé de nieuwe live zaterdagavondshow All Against 1. ‘Ik ben een soort proefkonijn.’

Hoe kwam All Against 1 op je pad?

“Een spelprogramma is voor mij als actrice heel erg buiten de gebaande paden. Maar het gaat me in het leven om nieuwe ervaringen en dingen waar ik iets van kan leren. Dat is televisie voor me. Op een gegeven moment heb ik zoveel moederrollen gespeeld dat ik toe ben aan een uitstapje naar iets totaal anders. En gevraagd worden voor een live spelshow met Martijn Krabbé, wanneer krijg je die kans?”

Wat is je rol in All Against 1?

Martijn ontvangt wekelijks een kandidaat die de uitkomst van allerlei experimenten moet inschatten die ik als proefkonijn samen met anderen onderga. Hoeveel baby’s kan ik aan het lachen maken, hoelang duurt het om van het studiogebouw te abseilen. En dat allemaal live op televisie zodat kijkers rechtstreeks kunnen meespelen als ze de smartphone-app downloaden. Zo neem je het vanuit huis rechtstreeks op tegen de deelnemer in de studio en kun je zelfs een mooi geldbedrag winnen.”

Is een live-spelshow geen doodenge gedachte?

“Ik voel wel een spanning die ik nog nooit eerder heb gehad. Je kunt de experimenten zelf niet echt repeteren. We zorgen dat alles zo veilig mogelijk gebeurt, maar dan nog heb je niet alles in de hand. Door mijn theaterwerk ben ik sowieso getraind om altijd door te gaan. Ik heb zelfs eens opgetreden met een gebroken arm. Maar je blijft live op televisie, dus ik moet alert blijven dat ik er niet per ongeluk van alles uitfloep.”

Is het wennen om als actrice steeds vaker als jezelf op tv te komen?

“Niet echt. Ik sta er als mezelf, maar heb wel een rol als presentatrice en er zijn teksten die je duidelijk moet overbrengen. Daarnaast hou ik van improviseren en crises oplossen. Ik blijf altijd wel praten en vragen stellen en gelukkig heb ik Martijn Krabbé naast me waar ik op kan terugvallen.”

Hoe zou je het er zelf van afbrengen als kandidaat?

“Dat vraag ik me ook af. Ik kan wel goed dingen inschatten, maar het mooie aan deze experimenten is dat je het nooit echt kunt weten. De antwoorden zijn niet te googelen, ook jonge kinderen kunnen meekijken en schatten. Dat maakt All Against 1 echt een ouderwetse zaterdagavondshow voor het hele gezin.”

Wat is voor jou het ouderwetse zaterdagavondgevoel?

“Ik kom uit de tijd dat er nog maar drie kanalen waren. De keuze was beperkt en we hadden thuis geen videorecorder, dus je moest er echt klaar voor zitten. Ik keek altijd uit naar Rons Honeymoonquiz, Love letters en natuurlijk Showmasters. Grote shows, maar altijd heel warm en betrokken. Ik ging er helemaal in op, maar tegenwoordig word ik, zoals zoveel mensen, afgeleid door m’n telefoon. Als ik er niet zelf live gestaan had, was ik vast een goede thuiskandidaat geweest.”

All Against 1 is vanaf 11 november 2023 iedere zaterdag om 20:00 uur te zien op RTL4.

Meer over