Jeroen van Koningsbrugge over Bijdehandjes, Lekker Nederlands en zijn sabbatical

5 Februari 2016 11:54 | sterren | Door Televizier

Jeroen van Koningsbrugge is vanaf deze week te zien in Bijdehandjes en Lekker Nederlands. En dat terwijl hij op dit moment een zes maanden durende sabbatical houdt in Amerika. 


Lees het artikel hieronder verder

Het laatste streaming nieuws

Mogelijk gemaakt door guidinc.nl

Turbo Review: Pixar-animatiefilm Luca op Disney Plus

Meer film & serie nieuws

Je staat op het punt om aan een spannend avontuur te beginnen

„Dat klopt! Volgende week vertrek ik voor zes maanden met mijn gezin richting Los Angeles. Mijn vrouw en ik liepen er al een paar jaar over te fantaseren om voor een lange periode met z’n allen weg te gaan, maar met mijn drukke werkschema’s zat dat er niet in. Tijdens de opnames van het eerste seizoen van ­Smeris woonde ik zes maanden lang in Tilburg, waardoor ik mijn kinderen maar een dag per week zag. Ik dacht: dit slaat helemaal nergens op. Mijn dochter begon al te huilen als ze de naam ­Tilburg hoorde. Dat was voor mij het teken om onze plannen echt eens door te zetten. Alleen bleek ik pas vanaf december 2015 ­langer dan twee maanden vrij te zijn. We leven dus al twee jaar naar ons vertrek toe, en nu is het bijna zover; heel onwerkelijk.” 

Waarom Amerika?

„Behalve dat mijn vrouw Marie-Claire en ik allebei dol zijn op Amerika, heeft het land ook een bijzondere betekenis voor ons, omdat ik haar in New York heb leren kennen. Afgelopen zomer zijn we na tien jaar opnieuw getrouwd, in Las Vegas, met de kinderen erbij. De keuze om zes maanden naar Los Angeles te gaan, was snel gemaakt. Het is er groen, ruimtelijk en zonnig. Bovendien kennen we wat ­mensen daar. De beste vriendin van mijn vrouw en een vriend van mij, regisseur Diederik van Rooijen, wonen in de buurt. We huren een waanzinnig mooi huis met een grote tuin en een zwembad, twee minuten lopen van het strand. Onze kinderen, die al een aardig woordje Engels spreken, gaan naar een gewone Amerikaanse school. Wat ik ga doen? Surfen, schrijven, lezen. En ik wil een oude Amerikaanse auto kopen om die helemaal te gaan opknappen. Heerlijk!”  

Gelukkig hoeven we je op tv niet te missen, want je komt met een nieuw programma: Bijdehandjes. Vertel

„In Bijdehandjes draait het om kinderen tussen de vijf en tien jaar oud. Ik voer gesprekken met ze, laat ze een spreekbeurt houden over hun favoriete onderwerp of neem ze in de maling. Kinderen hebben een andere kijk op de wereld, vol verwondering en onschuld. Als ik ze vraag wat ze zouden doen als ze de wereld mochten veranderen, dan laten ze hun fantasieën de vrije loop. Ik ga daar volledig in mee, omdat ik zelf nog een kind ben. Ik bespreek allerlei onderwerpen met ze. Van verliefd zijn en toekomstdromen hebben tot het wereldnieuws en de dood. Door op hun niveau met ze te communiceren, komen ze met heel persoonlijke verhalen. Dat levert ontwapende, grappige en ontroerende momenten op. Het was echt een feest om te doen.’ 

Dat klinkt als Praatjesmakers. Voelde Jochem van Gelder zich niet gepasseerd? 

„Omdat we allebei voor SBS 6 werken, ken ik Jochem vrij goed. Ik vind hem een super lieve vent en voor zover ik weet, zijn er geen spanningen tussen ons. Ik hoorde dat hij zich in eerste instantie afvroeg waarom ik het ging presenteren, en dat kan ik me goed voorstellen. Maar hij zei ook: ‘Met Jeroen wordt het hartstikke leuk.’ Dat deed me goed.”

Ook zien we je in een nieuw seizoen van Lekker Nederlands, waarin je samen met Dennis van de Ven een muzikale strijd voert tegen Nick & Simon. Ga je Dennis straks niet missen?

„Ja! Sterker nog: hij is de enige die ik ga missen. Gelukkig komt hij een weekje langs. We kennen elkaar nu bijna twintig jaar; mijn langste huwelijk tot nu toe. Wat onze kracht is? Heel zwart-wit gesteld: Dennis is de denker en ik de doener. Voordat Dennis iets doet, denkt hij twintig keer na. Ik doe iets en denk daarna pas: misschien had ik daar eerst over moeten nadenken. Ik kan Dennis over de streep trekken als hij te lang twijfelt en Dennis kan mij behoeden voor impulsieve acties. Hij vindt het heerlijk om op een zolderkamertje de teksten voor Draadstaal te schrijven, terwijl ik me op m’n best voel in een volle arena. Wij vullen elkaar perfect aan. De dingen die wij doen, kloppen.”

Lekker Nederlands vrijdag 20.30 SBS 6 en Bijdehandjes vrijdag 22.00 • SBS 6

Meer over