Interview

Jetske van den Elsen over 'grote liefde' Spoorloos: 'Blijft bijzonder om daarvoor te mogen werken'

20 maart 2024 10:00 | sterren | Door Ernest Marx

© Wim Kluvers

Jetske van den Elsen is tegenwoordig te zien als onlinechef-kok in BinnensteBuiten, maar gaat ook graag op pad voor een nieuw seizoen van Spoorloos. Naast koken is dat haar andere grote liefde.

Hoe is het om na de start van je culinaire carrière weer ‘Spoorloos’ te maken?

“Na het winnen van het programma Celebrity Masterchef Nederland ben ik afgelopen januari begonnen bij BinnensteBuiten als onlinechef-kok. Ik maak de onlinevideoserie Smaakmakers en op mijn Instagramaccount deel ik nog veel meer culinaire video’s. Ontzettend leuk. Maar Spoorloos is mijn andere grote liefde. Ik vind het nog altijd heel bijzonder om daarvoor te mogen werken.”

Waar zit hem dat vooral in?

“Dat je als programmamaker heel eventjes in het leven mag duiken van iemand die op zoek is naar zijn of haar familie en dat diegene zich helemaal voor je openstelt. Wanneer we op reis zijn, ben ik vanaf het ontbijt tot het slapengaan samen met onze gast. We krijgen echt een band met elkaar. Ik begeleid die persoon tijdens een cruciaal moment in zijn of haar leven. Dat is heel bijzonder.”

Wat is het opmerkelijkste verhaal van het nieuwe seizoen?

“Vaak hebben we mensen die hun familie zoeken nadat ze ooit geadopteerd zijn vanuit hun geboorteland. Meestal gebeurt zo’n adoptie als baby. Nu hebben we het verhaal van Jung Soo. Hij komt uit Korea en is pas op z'n tiende naar Nederland gekomen. We gaan met hem terug. Hij herkent de taal en hij ruikt geuren die allerlei herinneringen bij hem oproepen. Hij herkent ook de plek waar hij als kind woonde. Dat maken we normaal nooit mee.”

Is er een bepaald type verhaal dat jij zelf het bijzonderst vindt?

“Ik vind het altijd het mooiste om getuige te zijn van een kantelpunt in iemands leven. De zoeker vertelt mij uitgebreid hoe het was om geadopteerd te zijn en op te groeien in een land waar diegene niet vandaan komt. Dat gaat helaas vaak gepaard met allerlei problemen. Als wij dan in diens geboorteland zijn en je ziet dat precies gebeurt waar diegene altijd op heeft gehoopt: de hereniging... Dat ik dat mag meemaken, vind ik het bijzonderste aan ons werk.”

Wat denk je op zo’n moment?

“Wat gaaf dat wij dit voor iemand kunnen betekenen! Zo mooi dat je dit iemand kan bieden die daar al levenslang mee worstelt. Hij of zij krijgt dan ineens een heel ander perspectief. Dat is fantastisch.”

Is het daarna voor jou lastig om terug te schakelen?

“Het is fijn dat ik tijdens de terugreis de tijd heb om al die indrukken te verwerken. Er gebeurt emotioneel zo veel. Op televisie ziet de kijker natuurlijk ook dat het vrij intense momenten zijn. Maar als team zijn wij erbij en dan leven we extra mee met onze gast. Zeker als je daar een band mee hebt opgebouwd. De terugreis heb ik dan echt nodig om in gedachten alles nog even de revue te laten passeren, zodat ik kan resetten voordat ik weer thuiskom bij mijn eigen gezin.”

Spoorloos is vanaf 20 maart 2024 iedere woensdag vanaf 21:30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO1.

Meer over