In Better Than Ever

Joan Franka openhartig over nasleep The Voice en Songfestival

13 april 2023 21:00 | sterren | Door Marjolein Vos

© Still Videoland

Wie de naam Joan Franka hoort, moet waarschijnlijk denken aan een tooi met veren op het Songfestival. In het programma Better Than Ever vertelt Joan Franka donderdag alles over haar deelname.

Joan Franka doet op haar twintigste mee aan het eerste seizoen van The Voice of Holland.

The Voice

"Ik dacht, ik ga gewoon genieten en ik zie wel. The Voice was een leuke en bijzondere ervaring tot een bepaald punt." De zangeres raakt ontroerd. "Ik vind het echt lastig om over te praten omdat ik hier nooit over praat dus het voelt ook bijna alsof ik een geheim deel. Terwijl het dat niet is. Ik denk dat ik dingen heb gedaan die ik misschien niet zou willen of waar ik niet volledig achter stond. En ook mensen heb vertrouwd, die niet te vertrouwen waren’", vertelt ze.

Opvang

Ze vertelt dat ze in een team zat met een coach en mensen daar omheen zoals producers en zangcoaches. Zij waren haar vangnet. Er werden beloftes gedaan na het verlaten van The Voice: "Wij gaan met jou werken en we gaan een plaat met je maken, want we vinden jou heel goed. En ik ben met hen gaan werken en toen schreef ik dus het nummer You and Me met iemand en hij heeft dat toen naar het songfestival gebracht."

Nationaal Songfestival

Joan vertelt dat ze klaargestoomd werd voor het Nationale Songfestival met allemaal mensen die ook mee hadden gedaan aan The Voice. "Daar begon voor mij het eerste breakpunt dat pijn deed. Mijn manager zei: hé Joan, moet je eens kijken naar jezelf. Je ziet er echt niet uit, je moet echt afvallen."

Nooit naar huis

Ze vertelt dat ze heel veel bij haar manager was en steeds minder werd wie ze wilde zijn. "Daarin heb ik ook een eetstoornis ontwikkeld en at ik helemaal niks meer." Trots op haar optreden bij het songfestival in Baku was ze niet. "Veel mensen hebben bij het songfestival gezien dat dat niet het allerbeste optreden was dat ik kon geven. Er zijn heel veel dingen aan vooraf gegaan waardoor dat optreden niet ging zoals die misschien normaal zou gaan."

Alleen

Samen met haar moeder en haar zus is Joan een soort drie-eenheid. Maar haar moeder en zus mochten niet mee naar Azerbeidzjan. De tweede week mochten ze wel komen, maar Joan was alleen maar aan het optreden en met de media bezig. "Die tooi wou ik helemaal niet meer op in Azerbeidzjan. Ik was er klaar mee. Maar ik had niet het gevoel dat ik daar 'nee' tegen kon zeggen."

Backstage

De dag van het optreden mochten mijn moeder en zus ook niet backstage komen. Ze vertelt dat net voor het optreden haar manager haar handen pakte en zei: it’s you and me. "We hebben dit samen gedaan. En op dat moment toen zij dat zei... Ik ontwaakte uit die nare droom die ik continu had geleefd. Toen moest ik lopen naar het podium. En dan sta je daar."

Verpest

"Ik kom in de kleedkamer na de hele show en mijn manager zit daar en zegt: ja, je hebt alles verpest hè Jo. Alles is verpest. Ik herinner me dat ik in de badkamer was van mijn hotelkamer en ik was zo uitgeput dat ik aan het overgeven was. Ik was helemaal in mijn eentje, op dat moment dacht ik echt dat ik dood ging. We hadden zo’n telefoon waarmee je de hele crew kon bellen en iedereen die mee was, dat was zo’n speciale telefoon. En ik belde en niemand nam op. Dat was echt heftig."

Uitgekocht

Joan had geen geld om zich uit te kopen en zat twee jaar vast aan een contract. Uiteindelijk kocht iemand anders haar uit. "Twee jaar lang geen muziek mogen maken dat heeft heel veel pijn gedaan. Ik ben afgelopen jaren veel met muziek bezig geweest en heb veel opgetreden. Alleen ik had mijn naam veranderd dus een alter ego gecreëerd omdat ik als mezelf niet meer durfde te bestaan. Als ik iets probeerde in de muziek werd er wel gezegd: ja jij bent wel van het songfestival. Dat was iets wat om mij heen bleef hangen." Ze koos een andere naam en ging aan de slag. "Luba The Baroness heeft mij echt gered."

Meer over