Helingsproces

Joan Franka overweldigd door alle reacties op haar verhaal

17 april 2023 09:50 | sterren | Door Marjolein Vos

© Still RTLXL
Afgelopen week zagen we in het programma Better Than Ever het verhaal van zangeres Joan Franka. Ze vertelde hierin hoe traumatisch haar deelname aan het Eurovisie Songfestival is geweest en hoe haar dit heeft achtervolgd. In Renze op Zondag vertelt ze dat ze dankzij Better Than Ever haar 'laatste stap in haar helingsproces' heeft kunnen zetten.

Haar verhaal en optreden in het programma van donderdag, leidde tot heel veel reacties bij kijkers, maar ook in de muziekwereld.

Serieus

Joan Franka was vastberaden haar verhaal te doen en in Renze op Zondag vertelde ze dat ze vooral heel erg hoopte dat haar verhaal serieus genomen zou worden. En dat had ze zeker bij Better Than Ever. "Ik had gezien dat ze heel liefdevol en voorzichtig omgaan met de verhalen van mensen en ik heb natuurlijk heel voor voorgesprekken gehad, ik heb heel lang getwijfeld en toen zei toch iets in mijn hart dat ik het moest doen. Dit is natuurlijk overduidelijk een trauma voor mij. Dat is best wel lastig geweest om het te verwerken de afgelopen tien, elf jaar. Sinds die opnames (van Better Than Ever red.) is er echt iets veranderd in mij en ik ben zo dankbaar daarvoor. Ik ben echt meer mezelf geworden."

Reacties

Dat er zo veel reacties kwamen uit het hele land, had ze niet verwacht. Ze omschrijft het zelf als overweldigend. "Ik had het echt niet verwacht. (…) Ik ben er nog steeds van in shock."

Coach

Haar coach in The Voice of Holland Roel van Velzen had tot nu toe niet gereageerd op haar verhaal, maar heeft toch de stilte doorbroken. "Ik bewaar positieve herinneringen aan de samenwerking met Joan tijdens haar deelname aan The Voice, waar ik haar begeleidde als coach", laat hij weten aan Renze. "Daarna begon er voor haar een nieuw hoofdstuk met haar deelname aan het songfestival, hierin speelde ik geen rol. Het beeld dat Joan schetst van die tijd is zorgwekkend. Niemand zou dingen tegen haar zin hoeven doen. Verder kan ik er lastig iets van vinden of over zeggen, simpelweg omdat ik daar niet bij was, maar haar verhaal roept heel veel vragen op."

Verklaring

Nadat Renze Klamer de verklaring heeft voorgelezen, vertelt ze dat ze inmiddels zelf ook contact heeft gehad met Roel. "Roel heeft mij vandaag ook een bericht gestuurd. Ik weet niet zo goed wat ik daarover moet zeggen, vind ik wel lastig. Gewoon oké." De toenmalige managers van Joan Franka hebben aan Renze op Zondag laten weten zich te distantiëren van alle beschuldigingen. Zij herkennen zich niet in de verhalen van Joan. Ze staan wel open voor een privégesprek met haar, maar Joan zelf twijfelt of dit zinvol gaat zijn. Volgens haar wordt er gezegd dat ze de feiten verdraait. 

Dit jaar

Ook heeft de zangeres gereageerd op de valse noten van Mia Nicolai en Dion Cooper, die dit jaar voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival gaan. "Ik kan me voorstellen dat zij zelf het hardste balen, en ik denk dat negatief commentaar ook niet helpt", aldus Joan tegen RTL Boulevard.

Meer over