Jochem Myjer had geen lol meer als Pietje Paniek

17 september 2016 08:36 | sterren | Door Televizier

Jochem Myjer is gestopt met het Sinterklaasjournaal omdat de lol er voor hem vanaf was. In College tour lichtte hij zijn besluit niet meer terug te keren als Pietje Paniek voor het eerst toe.

De energieke cabaretier speelde de afgelopen zes jaar, hoe toepasselijk, de drukke Pietje Paniek. Maar door de aanhoudende, grimmige maatschappelijke sfeer rond de rol van Zwarte Piet in het kinderfeest besloot hij eerder dit jaar om, net als Erik van Muiswinkel, te stoppen.

"Als er maar niks gebeurt"

Myjer (39) gaf eerlijk toe gevreesd te hebben voor z'n eigen veiligheid tijdens de intocht: "Links van je staat een zwarte piet, maar dat blijkt een beveiliger, en rechts ook. Je denkt alleen maar: als er maar niks gebeurt."

Parijs

De druppel was voor Myjer de aanslagen in Parijs afgelopen november, die uitgerekend plaatsvonden op de vrijdagavond voor de intocht: "Het was een heel rare situatie dat Parijs in de fik staat en hier staan duizenden kinderen in de rij voor de Sint. Voor het eerst in mijn leven vond ik het moeilijk om die twee dingen te scheiden."

Compromis

Jochem mengt zich liever niet in de aanhoudende discussie rond het uiterlijk van Zwarte Piet. "Ik ben een komiek en een komiek is geen Ajax-fan. Ik wil neutraal blijven." Toch heeft hij wel een suggestie: sluit een compromis. "Persoonlijk heb ik zoiets van: laten we allebei water bij de wijn doen en een roetveegpiet vind ik een briljante oplossing."

Meer over