Interview

John van den Heuvel is terug met Ontvoerd: 'Er liggen nog genoeg zaken op de plank'

14 maart 2023 10:00 | sterren | Door Wouter Luijken

© RTL Nederland

John van den Heuvel is terug met alweer het elfde seizoen van Ontvoerd. Daarin probeert de misdaadjournalist kinderen die zijn ontvoerd door een van de ouders terug te halen.

Hoe pak je zo’n ontvoeringszaak aan?

“Als we ergens een aanwijzing vinden waar het kind kan zitten dan gaan we ernaartoe. Waar ook ter wereld. Maar eerst moesten we controleren of er sprake is van een rechterlijk bevel of toewijzing van het gezag aan een van de ouders. Als blijkt dat de ouder die ons om hulp vraagt in het gelijk is gesteld, kunnen we in actie komen.” 

Hoe lang ben je met een zaak bezig?

“Sommige zaken volgen we al meer dan een jaar. Maar we zijn voor dit seizoen van Ontvoerd ook in Polen geweest. De ontvoering had toen pas drie weken daarvoor plaatsgevonden. Gemiddeld gezien doen we vier of vijf maanden vooronderzoek voordat we daadwerkelijk afreizen.”

Welke rol spelen instanties bij dit soort zaken?

“Ik zie vaak dat instanties als politie en jeugdzorg het risico niet goed onderkennen. Als een ouder aan de alarmbel trekt, reageren instanties daar vaak niet of nauwelijks op. Ze ondernemen vaak ook niet veel actie bij een daadwerkelijke ontvoering. Je moet als ouder ijzersterk in je schoenen staan om dit alleen aan te kunnen. Dat lukt bijna niemand en dan komen ze bij ons terecht. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat er een televisieprogramma voor nodig is om dit soort zaken op te lossen.”

Wat is het moeilijkste aan dit soort zaken?

“Dat je je in een juridisch mijnenveld begeeft, zeker in soms moeilijke landen. In Polen heerst momenteel bijvoorbeeld een sterk anti-Europasentiment. Wij kunnen in Nederland wel beslissen dat het kind hier hoort, maar Polen lapt het vonnis en de Europese regels aan zijn laars. Het allerlastigste is dat je probeert te denken in het belang van het kind. Is de beslissing van de rechter wel het beste voor het kind? Het laatste wat je wil is dat je een kind uit huis haalt zonder dat het kind dat zelf wil.”

Is het lastig, zeker als vader, om je eigen emoties aan de kant te zetten?

“Zeker, ik heb in de elf jaar dat ik dit doe regelmatig in tranen of met een brok in mijn keel gezeten. Soms uit frustratie omdat dat je niet kan bereiken wat je wil en de pijn bij de ouder of het kind voelt, maar soms ook vanwege een hele mooie hereniging tussen ouder en kind. Zowel productioneel als emotioneel is het een achtbaan.”

Wat zijn de toekomstplannen met ‘Ontvoerd’?

“Dat is aan RTL, maar ik ga er eigenlijk wel vanuit dat we door kunnen gaan. Ik hoop het, want er liggen nog genoeg zaken op de plank. En ik hoop ook dat ons programma mensen ervan weerhoudt echtscheidingen over de rug van kinderen uit te vechten. Gebruik het gezonde verstand en laat de kinderen niet de dupe worden van een echtscheidingsconflict.”

Ontvoerd is vanaf dinsdag 14 maart weer wekelijks om 20:30 uur te zien op RTL4.

Meer over