Interview

Joris Linssen is terug met Joris' Kerstboom: 'Mijn vertrouwen in de mensheid is gegroeid'

19 december 2022 10:05 | sterren | Door Monique Keeris

© Stijn Ghijsen

Al twaalf jaar maakt presentator en zanger Joris Linssen Joris’ Kerstboom. Elk jaar komen er hartverwarmende verhalen voorbij. Hoe kijkt Linssen terug op deze periode en welke verhalen hebben hem diep geraakt?

‘Wie wil jij in het licht zetten?’ Dat is ook dit jaar weer de vraag waarmee Joris Linssen voor Joris’ Kerstboom dwars door het land rijdt. De antwoorden komen als persoonlijke groet terecht in een kerstboom. Het is een programma-idee dat opmerkelijk genoeg is ontstaan op een zonovergoten terras, toen Linssen daar een ijsje at met zijn toenmalige eindredacteur Eric van Onna. Samen spraken ze over een ander programma van Joris, Joris’ Showroom, en in het bijzondere over kunstenares Anneke de Laat. Anneke was dat jaar namelijk verantwoordelijk voor de nieuwe mantel van Maria in de Sint- Janskathedraal in 's-Hertogenbosch.

“De mantel wordt regelmatig vervangen en nu mocht Anneke hem maken. Ze koos voor stoffen met een bijzondere betekenis en vroeg het publiek die op te sturen. Er kwamen stukjes stof binnen van een wiegje van een overleden kind, maar ook van een bruidsjurk en bijvoorbeeld van het uniform van een slachtoffer van de Herculesramp. Er ontstond een mantel met liefdevolle verhalen.”

Joris' eigen boodschap

Met dit gegeven bedachten de twee mannen Joris’ Kerstboom waarbij, net als bij de mantel, dierbaren in het licht worden gezet, maar nu door het plaatsen van een foto in een kerstboom. Ook zelf hangt Joris elk jaar een persoonlijke groet in de kerstboom, in ’s-Hertogenbosch. Vorig jaar was dat een foto van de vriend van zijn moeder die een grote inspirator voor hem was. Dit jaar zet hij zijn oude vriend Shorty in het licht. Met hem trad hij jarenlang op in een revue met smartlappen. “Shorty is een soort familie geworden en voor familie zorg je. Het gaat nu minder goed met hem; hij is blind geworden, zijn vrouw is overleden en hij is verhuisd naar een verpleeghuis. Ik heb grote waardering voor deze kleine held, het is een groot mens. Hij kan wel een extra steuntje in de rug gebruiken dit jaar, dus zijn foto hang ik in de boom.”

Oude bekenden

Joris is niet de enige vaste klant. Naast de presentator zijn er heel veel andere mensen die jaar in, jaar uit langskomen om hun geliefde in het licht te zetten door een foto in de boom te hangen – dit jaar in Dokkum en uiteraard in ’s-Hertogenbosch. Joris verwacht dan ook weer oude bekenden tegen te komen. “Er zijn veel verhalen die indruk maken”, vertelt hij. “Sommige mensen ga je herkennen omdat ze er elk jaar zijn, dat schept een band. Zo drink ik elk jaar kruidenbitter met de ouders van Nadicha; hun dochter sprong voor de trein. Fiona zie ik ook elk jaar, zij heeft een donorlever ontvangen. In eerste instantie hing ze een foto in de boom met de wens om een donor te vinden en een jaar later deed ze dat als dank aan haar donor, die haar haar leven heeft teruggegeven.”

Joris' Kerstboom

Het programma Joris’ Kerstboom is dit jaar meer geworden dan alleen mooie verhalen in een kerstboom op de pleinen. Het is nu een jaaroverzicht, met de menselijke verhalen, maar dan achter het nieuws van het afgelopen jaar. Aan het woord komen bijvoorbeeld mensen die door de windhoos in Zierikzee hun huis zijn verloren, of die te maken hebben met financiële moeilijkheden door de oplopende gasprijzen. Dit soort verhalen blijven de presentator raken.

“Je zou denken dat ik er triest van word, maar voor mij straalt het vooral liefde uit. En de oneindige kracht van mensen om er voor anderen te zijn. Ik merk dat mijn vertrouwen in de mensheid is gegroeid, juist omdat er zoveel mensen voor elkaar klaarstaan in moeilijke tijden.” Heel mooi aan het eind van het jaar. “Juist in deze tijd is het goed om je zegeningen te tellen en je over anderen te ontfermen. Want laten we eerlijk zijn, de meeste mensen in Nederland hebben het nog steeds goed. Maar er zijn er ook die dat extra stukje aandacht en liefde heel goed kunnen gebruiken. Met Joris’ Kerstboom kunnen we daar een klein beetje aan bijdragen.”

Joris' Kerstboom is vanaf 19 december dagelijks om 22:10 uur te zien op NPO2.

Meer over