Katja Schuurman open over dwanggedachten

Katja Schuurman is neurotisch aangelegd en kampt met dwanggedachten. De 40-jarige ster gebruikt medicijnen om de soms gekmakende gedachten onder controle te houden.

Katja vertelde over haar medische toestand in een interview met het Parool.

Gedachten op de loop

Schuurman vindt het moeilijk om te omschrijven wat er precies mis gaat. "Mijn hoofd raast door, het is niet uit te leggen. Mijn gedachten kunnen met me op de loop gaan. Het is een zegen dat er pilletjes zijn die zorgen voor stabiliteit. Ik was er even mee gestopt tijdens mijn zwangerschap, ruim vijf jaar geleden. Sindsdien weet ik: ze zijn er nog steeds. Ik heb geaccepteerd dat het zo is."

Familiekwaal

Dwangneuroses en obsessieve gedachten blijken een familiekwaal. De moeder van Katja heeft er ook mee te maken en Schuurman vermoedt dat er sprake is van erfelijke aanleg: "Dankzij de medische wetenschap worden die gedachten trouwens gedempt, net als bij mijn moeder tegenwoordig. Sterker nog: zij is al jaren weer de vrolijke, ondernemende vrouw die ze vroeger was."

Geen stigma

Mentale klachten en bijkomend medicijngebruik worden vaak stilgehouden, maar Katja maakt er geen geheim van: "Het is toch niet zo speciaal? De een slikt pillen tegen gewrichtspijn of hoge bloeddruk, en de ander neemt iets tegen neuroses."

Reageren