Katja Schuurman over Divorce

Katja Schuurman speelt een gastrol in Divorce, waarin drie mannen kampen met een scheiding. Ze speelt Leona, die flirt met Boudewijn.

Waarom speel je eigenlijk een gastrol en geen hoofdrol?
„Een tijd lang heb ik ‘nee’ gezegd tegen aanbiedingen, omdat ik het leuk vond me volledig te richten op mijn eigen projecten. Denk aan de ontwikkeling van tv-formats en allerlei andere ideeën. In dit vak kun je afhankelijk raken van programma’s en rollen waarvoor je wordt gevraagd. Ik ben niet iemand die wacht tot ze gebeld wordt voor klussen, maar neem ook graag het heft in eigen hand door plannen te bedenken en deze proberen uit te voeren.”

Voor ‘Katja Schuurman’ moet het toch niet moeilijk zijn werk te vinden?
„Dat zou je misschien denken, maar ook in mijn geval is er soms even een mindere periode. Of ik word voor dingen gevraagd waarvan ik denk: liever niet. Ik wil mijn werk wel graag leuk vinden. Dus zolang ik het me kan permitteren, durf ik best kritisch en selectief te zijn. Ik zou het pas echt heel vervelend vinden als ik rollen moet aannemen om financiële redenen.”    

In Divorce speelt je Leona. Wie is zij?
„Leona is een getrouwde, maar niet echt gelukkige vrouw. Op het schoolplein ontmoet ze Boudewijn en tussen hen ontstaat iets. Het is geen grote rol, maar vanwege het scenario en de cast leek het me erg leuk om hieraan mee te doen.”

Hoe kijk jij aan tegen scheidingen?
„Ik denk dat te veel mensen het bijltje er te snel bij neergooien als het om hun relatie gaat. Ik kan me voorstellen dat dingen gaan vervelen of wennen binnen een relatie en dat er irritaties ontstaan. Vaak hoor je dat iemand verliefd wordt op een ander, maar dan denk ik: als je met die persoon een paar jaar verder bent, heb je toch dezelfde problemen? Mensen zoeken hun geluk of de vervulling ervan te vaak buiten zichzelf. Omdat ze niet in staat zijn naar zichzelf te kijken, ­hoppen ze van het ene huwelijk naar het andere. Het is, denk ik, beter je ideeën en verwachtingen over het leven bij te stellen, in plaats van iets achterna te jagen wat misschien niet bestaat. Of, nog erger: het geluk zoeken bij een ander.”

Reageren