Interview

Kees van der Spek is terug met Oplichters Aangepakt: 'Buiten mijn werk ben ik een heel ander persoon'

16 april 2024 10:00 | sterren | Door Wouter Luijken

© Joep Venmans

In een nieuw seizoen van Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt weet de misdaadjournalist een hoop boeven op te sporen, onder wie een meestervervalser. ‘In Engeland zat de halve kunstwereld achter hem aan.’

Wat is er te zien in het nieuwe seizoen van Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt?

“Ik heb geprobeerd afwisselende zaken te behandelen. In de eerste aflevering neemt Rob Geus bijvoorbeeld contact met mij op. In Zwitserland heeft iemand een foto van hem gebruikt bij datingfraude. Dat vond ik interessant. Met onze digitale trukendoos hebben we die boef opgespoord en toen hebben we hem opgezocht. In de tweede aflevering ga ik achter een malafide verhuurder aan. Ik ben hem heel toevallig op het spoor gekomen, met dank aan cabaretier Roué Verveer.”

Wat vond je de mooiste zaak van dit seizoen?

“Ik werd benaderd door een handelaar die originele door J.K. Rowling gesigneerde Harry Potter-boeken verkoopt. Die brengen duizenden euro’s per stuk op. Hij ontdekte dat een meestervervalser hem voor een halve ton had opgelicht. In Engeland zit de halve kunstwereld achter die boef aan. Maar liefst 95 procent van de gesigneerde boeken heeft zijn vervalste handtekening. Niemand kon hem vinden, maar wij hebben hem gepakt.”

Hoe kies je de zaken uit waarmee je aan de slag gaat?

“Ik kijk eerst naar wat het interessantst lijkt en dan ga ik vanuit huis onderzoek doen. De uiteindelijke keuze baseer ik op twee dingen: of er een verhaal in zit – ik moet er wel een uitzending van 40 minuten mee kunnen vullen – en of er een kans is om de dader te confronteren.”

Is het niet frustrerend om te vechten tegen de bierkaai? Als je een oplichter pakt, begint er ook weer ergens een nieuwe.

“Nee, ik ben ook niet van de politie. Ik ben journalist en vertel een verhaal. Het aardige van dit format is dat het meestal gaat om zaken waar de politie niets mee kan of wil doen. De slachtoffers hebben geen idee wat er is gebeurd en wij laten zien wat het verhaal is. Ik neem hen mee op pad om de dader te confronteren. Soms volgt terugbetaling of een arrestatie, maar dat is niet mijn doel.”

Wat is dan wel je doel?

“Het verhaal achter de oplichting laten zien. Ik probeer niet iemand de gevangenis in te krijgen. Dat zeg ik ook tegen de gedupeerden: ik zoek uit wat er gebeurd is en wie het heeft gedaan, maar verder niet. Ze moeten nergens van uitgaan, behalve genoegdoening en een weekje ‘op vakantie’ met leuke mensen.”

Je deed recent mee aan Wie is de Mol?, waarom is het daar niet gelukt de oplichter te ontmaskeren?

“Omdat ik niet aan het werk was. Buiten mijn werk ben ik een heel ander persoon, dan ben ik lekker aan het genieten. Ik vind nog dat ik er best lang in heb gezeten. Ik wilde er vooral niet snel uit, winnen hoefde ik niet. En ja, ik zat gewoon op de verkeerde.”

Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt is vanaf 16 april 2024 weer iedere dinsdag om 20:30 uur te zien op RTL5.

Meer over