Keith Bakker waarschuwt Johnny de Mol voor Family Island

6 september 2016 12:09 | sterren | Door Televizier

© Screenshot YouTube/Pauw & Witteman

Verslavingsgoeroe Keith Bakker is niet te spreken over Family island, het nieuwe programma van Johnny de Mol waarin probleemgezinnen geholpen worden.

Bakker schreef een open brief op zijn website aan Johnny waarin hij uitgebreid uit de doeken doet waarom Family island gevaarlijk is.

Nazorg

Volgens Bakker onderschatten Johnny en de makers de impact van het programma en is er heel veel nazorg nodig, zeker nu het programma wordt uitgezonden en de deelnemers (nare) reacties krijgen: "Deze mensen, de “kandidaten”, hebben geen idee wat de consequenties voor hen zijn door op de tv te verschijnen met hun hele hebben en houden."

Impact

In zijn brief aan De Mol vertelt Bakker dat hij de verantwoordelijkheid en de impact ook had onderschat toen hij nog hulp televisie maakte: "Ik had deelnemers die meededen in mijn tv-programma’s die mij belden en huilden voor de telefoon omdat mensen hen op straat staande hielden en naar hen schreeuwden voor wat zijn ‘hun kinderen hadden aangedaan’. De mensen die deelnemen aan reality-tv programma’s hebben geen flauw benul van de impact die dit kan hebben op hun levens. Ze zullen in een klap BN’ers worden. Dat kan leuk zijn als je goed kan zingen of dansen maar BN’er zijn omdat je een klootzak van een kind bent of een ouder die niet helemaal 100% is, is hele andere koek."

Zelfmoord

Bakker benadrukt dat hij Johnny's integriteit niet in twijfel trekt, maar dat De Mol door het maken van Family island wel verantwoordelijk is voor wat er kan gebeuren met de deelnemers: "Wat ga je de wereld vertellen als een van de deelnemers aan Family island zich binnen drie maanden van het leven berooft? Of terugvalt in verslaving? Of gaat snijden en jou daarvoor de schuld geeft. Omdat jij het niet goed hebt gedaan? Ik verzeker je dat Talpa en RTL hun handen er ogenblikkelijk van terugtrekken, precies zoals de NCRV deed toen ik werd beschuldigd en nog niet eens veroordeeld was."

Family matters

Keith Bakker is ervaringsdeskundige op het gebied van hulpprogramma's. Voor de NCRV maakte hij tussen 2008 en 2010 drie seizoenen van Family matters, waarin hij ontwrichte gezinnen op sleeptouw nam naar het buitenland waar hij drie weken intensief met ze werkte. In 2010 werd bekend dat de serpositieve Bakker zeven vrouwelijke cliënten uit zijn verslavingskliniek Smith & Jones seksueel had misbruikt. De NCRV besloot daarop het al opgenomen derde seizoen van Family matters niet uit te zenden. Bakker werd in 2012 veroordeeld tot 5 jaar celstraf en is sinds 2014 weer op vrije voeten.

Verontschuldiging

Bakker sluit zijn brief af met een openlijke verontschuldiging naar alle 'kandidaten' in de tv-programma's die hij maakte: "Ik deed het verkeerd. Ik deed mijn best, maar het was niet juist om de wereld het pijnlijke proces te tonen waar jullie in zaten. Als ik mijn leven zou mogen overdoen, dan zou ik geen tv-shows meer maken waar mensen in voorkomen die in de problemen zitten, in het bijzonder gezinnen."

Meer over