Vergeven en vergeten

Kijkers 'vergeven' Duncan Laurence na openhartig interview Humberto

22 september 2023 10:03 | sterren | Door Judith Regeling

© Videoland

Als er iemand nogal een roerig jaar achter de rug heeft, is het Duncan Laurence wel. Hij verloor behoorlijk wat sympathie door het Songfestival-debacle van Mia & Dion en zijn reactie daarop. Terecht, zo vindt hij nu zelf.

Ook hij heeft fouten gemaakt.

Duncan Laurence

Waar Duncan Laurence in 2019 nog 'de held van Nederland' was na het winnen van het Eurovisie Songfestival voor ons land, veranderde dat dit jaar abrupt. De zanger kreeg plots veel kritiek, vooral over hoe hij als 'begeleider' omging met Songfestival-deelnemers Mia en Dion.

"Dat snap ik helemaal," blikt hij nu openhartig terug bij Humberto. "Dat is ook echt iets waar ik verantwoordelijkheid voor wil nemen. Op het moment dat je met meerdere artiesten - met dus zowel Mia als Dion maar ook met mij - in het panel zit, heb je meerdere teams die met elkaar dingen afspreken. Hoe groter zo'n team wordt, hoe lastiger de communicatie is. Ik denk dat we daar ons in hebben vergist of eigenlijk hoe we dat werk hebben onderschat."

Te weinig bemoeienis

Hij erkent hierin ook zijn eigen rol. "Ik ben altijd iemand die wel zijn mening wil geven, maar deze niet wil opdringen. Op het moment dat je het over creatieve zaken hebt, gaat het immers vooral over iets wat je voelt," vervolgt hij. "Ik denk niet dat ik mij daarin bescheiden heb opgesteld, want ik ben vrij direct, dat weten mensen nu wel, maar ik had wel het idee van: ik wil jullie artistieke integriteit niet belasten met constant mijn ideeën."

"Ik heb daarin ook overschat hoe ervaren Mia en Dion waren en hun teams daar omheen. En daar heb ik enorm spijt van: ik had eerder mijn mond moeten opendoen en moeten zeggen: hé, hier ben ik," vertelt hij verder "Wat we ook met Mia, Dion en AVROTROS hebben afgesproken is dat ik de creatief directeur was. Dat hield in dat ik mij bezighield met alles wat op de achtergrond speelde: van de verlichting tot alles wat op het podium gebeurde. Alles behalve de zang en de muziek. En daarin had ik eerder aan de bel willen trekken."

Mentale klap

De uitspraak dat spijt altijd te laat komt, weet Duncan nu als geen ander. Hij ervaarde de afgelopen maanden hoe het is als heel Nederland zich tegen je keert. "Dan gebeurt er wel iets mentaals met je. Dat heeft heel veel gedaan. Je gaat kapot en dat is niet fijn. Je gaat naar het Songfestival om je land trots te maken," gaat hij door.

"We hebben er niet voor gekozen om erheen te gaan en te denken: we gaan de boel helemaal verpesten. Uiteraard niet. We hebben met zoveel liefde alles gedaan. Wat dat betreft kijk ik er dan ook niet met spijt op terug. Ik kijk wel terug met het gevoel: joh Duncan, had meer gedaan, meer op de voorgrond gestaan."

Complete video

Ben je benieuwd wat Duncan Laurence nog meer te zeggen heeft hierover? Bekijk hieronder de complete video!

De kijkers waarderen zijn eerlijkheid en openheid en lijken hem weer langzaam in hun armen te sluiten. Al heeft dat vast ook te maken met Beste Zangers, waarin hij momenteel opnieuw bewijst wat voor topartiest hij is.


Humberto gemist? De complete aflevering is terug te zien via NLZiet en Videoland.

Meer over