Interview

Kim-Lian van der Meij blikt vooruit op The Passion Hemelvaart

26 mei 2022 10:00 | sterren | Door Ella Weisbrod

© Sander Mulkens

In de eerste Hemelvaarteditie van The Passion staat ze vol in het licht: Maria Magdalena, de kroongetuige van de opstanding van Jezus. Actrice en zangeres Kim-Lian van der Meij geeft haar gestalte.

  1. Bij sommige acteurs staat The Passion hoog op het verlanglijstje. Bij jou ook?

“Nou nee. Ik heb wel eerdere uitzendingen gezien en dan dacht ik: zo’n groots en belangrijk verhaal vertellen, wat eng om dat te doen, zeker live. Mensen verbazen zich er soms over dat je zoiets nog steeds spannend vindt, ook al heb je veel ervaring. Maar het went nooit. Aanvankelijk dacht ik dat ik gevraagd werd voor de rol van Maria, de moeder van Jezus. Toen bleek dat het om Maria Magdalena ging, een onderbelicht karakter en lang op een onterechte manier gelabeld. Ze zou gek zijn geweest, een prostituee, maar ze werd ook gezien als een rijke, wijze dame.”

Lees ook: Kim-Lian van der Meij deelt sneak peek van The Passion: Hemelvaart 

  1. Hoe heb je je voorbereid?

“Naast de repetities met de band en met de dramaturg ben ik er in m’n hoofd maanden mee bezig geweest. Dan dacht ik: wat voor vrouw was ze, waarom was Jezus zo belangrijk voor haar? En waarom was zij belangrijk voor Jezus?”

  1. En?

“Ik bedacht dat als er na haar dood zoveel verschillende verhalen de ronde deden, ze tijdens haar leven veel zal hebben moeten incasseren. Misschien is ze daardoor beschadigd. En toen kwam Jezus en hij gaf haar hoop en liefde; ze wist meteen dat ze deze man nooit meer kwijt wilde. Na zijn dood ging ze naar zijn graf omdat ze zich herinnerde dat hij had gezegd dat hij na drie dagen zou opstaan. Ze werd denk ik meer gedreven door vertrouwen dan door verdriet. Daarna gaf Jezus haar een leidersrol: ze moest de andere discipelen vertellen dat hij was opgestaan en dat ze zijn werk moesten voortzetten.”

  1. Hebben jullie eigen inbreng gehad?

“Ik merkte tijdens de repetities dat er veel vrijheid was om als acteur te zoeken naar een eigen invulling. Er werd niet gezegd: zo moet het, want zo staat het in de bijbel. Iedereen kan iets aan dit verhaal hebben, er hoop in vinden. En dat willen we de kijkers bieden.”

  1. Heb je affiniteit met het geloof?

“Mijn moeder is katholiek, mijn vader atheïst. Daardoor kon ik in vrijheid mijn eigen overtuiging onderzoeken en ben ik meer de spirituele kant opgegaan. Ik geloof absoluut dat een hogere macht ons leidt. Mijn gevoel voor spiritualiteit is versterkt door onze emigratie naar Zweden. We besloten daar te gaan wonen om aan de druk en het hoge tempo hier te ontsnappen.”

  1. Maria Magdalena was een volger. Heb jij een rolmodel?

“Ik geloof dat mensen op je pad komen om je iets te leren, en misschien leren zij iets van jou. Maar een idool, nee, dat had ik niet totdat ik meedeed aan The Passion. Jezus is voor mij een held geworden vanwege zijn overweldigende liefde en vergevingsgezindheid. Daar kan ik nog veel van leren.”

The Passion Hemelvaart is op donderdag 26 mei om 20:30 uur te zien op NPO1.

Meer over