Terug op tv?

Tom Egbers eist rehabilitatie in kort geding tegen NOS

25 maart 2024 17:30 | sterren | Door Janine van Rooden

© ANP/Jeroen Jumelet

Tom Egbers zit inmiddels al een jaar thuis door beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, maar dat is hij helemaal zat. De presentator wil weer aan het werk en spande daarom een kort geding aan tegen de NOS. Dat diende maandag in de rechtbank. 

Hij eist onder meer rehabilitatie.

Tom Egbers

Vorig jaar maart werd bekend dat Egbers in overleg met de NOS zijn werk tijdelijk neerlegde. Dit na een Volkskrant-artikel met daarin beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag aan zijn adres. Dat gezamenlijke besluit blijkt nu echter anders in elkaar te steken, volgens de advocaat van de presentator. "Tom is met ingang van 11 maart de toegang tot de werkplek ontzegd." Hij mocht toen dus niet meer werken voor de omroep.

Egbers geeft aan dat de afspraak was dat hij weer aan de slag kon als zijn naam niet werd genoemd in het definitieve rapport over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep. Die afspraak is volgens hem niet nagekomen en daarom is dit kort geding nodig volgens de presentator. Hij wil dat de NOS meewerkt aan zijn rehabilitatie op televisie en eist ook dat de omroep zich niet meer negatief over hem uitlaat.

Ondanks dat Egbers bijna de pensioenleeftijd heeft bereikt wil hij terug op de buis. "Deze man gaat kapot als hij zijn werk niet mag afmaken", aldus zijn advocaat.

NOS

De advocaat van de NOS geeft aan dat de omroep het 'betreurt' dat het tot op heden nog niet is gelukt om een oplossing met elkaar te vinden, maar dat een terugkeer op de sportredactie geen optie is door de 'onrust' die daar heerst. "Een deel van de collega's dreigde weg te blijven als hij (Egbers, red.) zou worden ingezet." 

Volgens de advocaat van de omroep mag de NOS volgens de arbeidsovereenkomst ook andere werkzaamheden voorstellen aan de presentator. Zo is hem voorgesteld dat hij sportdocumentaires mag maken, maar dat ziet Egbers niet echt zitten.

Kort geding

Tijdens het kort geding werden dus een hoop verwijten over en weer gegooid, maar hoe nu verder?

De NOS en Tom Egbers gaan alsnog met elkaar om tafel om te praten over een eventuele terugkeer van de presentator op televisie. Ze krijgen hier tot 2 april 2024 de tijd voor anders doet de rechter alsnog uitspraak. 

Meer over