Interview

Lauren Verster keert terug met Lauren!: 'Ik hou van avontuur'

23 februari 2022 10:00 | sterren | Door Carlijn Schepers

© Yshara Abdoel Gafoer/AVROTROS

Lauren Verster dompelt zich in het nieuwe seizoen Lauren! onder in onbekende werelden: een nomadenbordeel, een streng orthodox-joodse gemeenschap en opvallende romances in Turkije. ‘De onderwerpen moeten inspireren, ik wil niet alleen maar gekkies kijken.’

Je duikt al acht jaar in opmerkelijke gemeenschappen. Raken ze nooit op?

“We hebben nog steeds geen moeite om onderwerpen te vinden. Ik sta er telkens weer versteld van. Er zijn zo veel gemeenschappen waarover we het fijne nog niet weten. Door corona hadden we wel een moeilijke tijd: het voorwerk duurde langer en reizen was lastig. Soms keek ik meer naar de reisadviezen van de Rijksoverheid dan op Nu.nl. Onze trip naar Turkije kon bijvoorbeeld meerdere keren niet doorgaan. Uiteindelijk is het gelukt en konden we filmen in Bodrum, waar rijke oudere dames komen voor romances met sexy Turkse mannen. Indirect betalen ze hen, bijvoorbeeld met horloges of auto-onderhoudsbeurten. In ruil daarvoor krijgen ze seks en worden ze opgehemeld.”

Lees ook: Lauren Verster duikt in de wereld van Turkse sugarmommies 

Naar welke reportage was je vooraf het meest benieuwd?

“Naar de streng orthodox-joodse gemeenschap in Manchester. Daar leven jongeren in een soort regeltjesgevangenis, maar zijn ze tegelijkertijd onderdeel van de moderne maatschappij met hun iPhones en Instagram. Ik was ook benieuwd naar het nomadenbordeel in Duitsland. Waar meisjes niet alleen werken, maar ook slapen, eten, koken en de was doen binnen de muren van het bordeel. Sommigen omdat ze een jetsetleven willen, anderen werken in de prostitutie zodat hun kinderen in Roemenië naar school kunnen. Bij zo’n confronterend verhaal breekt m’n hart.”

Je werkt ook achter de schermen. Hoe selecteer je de onderwerpen?

“Ik kijk of ze inspireren. Ik wil niet alleen maar gekkies kijken. Daarom sla ik een nazikerk liever over. Daar kun je of confronteren of knikken en weglopen, dat vind ik niet zo interessant. Liever leer ik iets van diegenen die ik bezoek. Ik voel me het lekkerst bij randfiguren. Grotbewoners, prostituees, gigolo’s. Ik vind het prettig dat ze weinig imago hoog hoeven te houden. Bekakte rijke mensen hebben veel te verbergen, deze mensen niet. Ze staan al onderaan. Dan krijg je een soort eerlijkheid als in een Amsterdamse kroeg. Ze zeggen gewoon waar het op staat.”

Welke eigenschappen kun je in dit programma goed gebruiken?

“Van nature heb ik niet supersnel een mening. Dat wordt in de media vaak van je verwacht. Iedereen moet overal wat van vinden. Ik heb dat niet. Dat is een zwakte, maar ook een kracht. Ik kan ergens open instappen, zonder vooringenomenheid. Mensen voelen daardoor de vrijheid mij hun verhaal te vertellen.”

Waarom maak je ‘Lauren!’ nog steeds met zo veel plezier?

“Ik was lang op zoek naar een manier waarop ik zelf kon leven. Ik likte giftige kikkers, onderging spirituele ervaringen, reisde naar arme gebieden. Ik zocht onbewust naar een manier om een bepaalde onbestemdheid kwijt te raken. Nu ik ouder ben en kinderen heb, hoeft dat niet meer. Maar het blijft een fantastisch programma om te maken. Ik hou van avontuur, dingen leren en mezelf ergens in onderdompelen. De opnames voor het nieuwe seizoen staan alweer gepland!”

Lauren! gaat op woensdag 23 februari om 21:15 uur van start op NPO3.

Meer over