Voor Hetzelfde Geld...

Leonie ter Braak maakt zich geen zorgen over gebrek aan programma's: 'Mijn avontuur bij RTL is net begonnen'

20 mei 2024 10:00 | sterren | Door Pauline Teunissen

© William Rutten/RTL

De overspannen huizenmarkt zorgt er nog steeds voor dat mensen hun heil buiten de stad zoeken. In het nieuwe seizoen Voor Hetzelfde Geld helpt Leonie ter Braak mensen hun ideale huis te vinden.

Een nieuwe presentatrice, is Voor Hetzelfde Geld verder wel hetzelfde gebleven?

“Jazeker, de kandidaten krijgen het in deze overspannen huizenmarkt niet voor elkaar in de stad een passend huis te vinden. Ze zijn nieuwsgierig wat er daarbuiten voor hun budget te koop is. De makelaars leggen vier huizen aan ze voor. In een ervan mogen ze een week proefwonen, voordat ze beslissen of ze kopen of niet. Net als mijn voorganger Natasja Froger heb ik er alle liefde in gestopt.”

Wie zijn de huizenzoekers in de eerste aflevering?

“Dat was meteen een flinke klus. Volwassen zoon Jorg en zijn vriendin Astri wonen op zolder bij vader Erwin en moeder Bianca. Met zijn vieren op 110 vierkante meter in Eindhoven. Ze zoeken twee woongelegenheden onder één dak, zodat Bianca met haar ziekte in slechte perioden hulp dichtbij heeft. Het liefst met een plek voor de camper.”

Wat zijn de meest voorkomende eisen en wensen van de kandidaten?

“De mensen die geen tuin hebben, willen graag een tuin. Mensen die een tuin hebben, willen graag meer tuin. De grootste wens is rust en ruimte. Het liefst wonen deelnemers in of aan de rand van een dorp. Een enkeling durft het aan om echt afgelegen te gaan wonen.”

Hoe belangrijk is het proefwonen?

“Ik heb zelf een ‘misverhuizing’ gehad. Ik ben opgegroeid in Twente. Toen ik met m’n gezin in Amsterdam woonde, had ik ook de honger naar buiten. Eenmaal verhuisd, was het ineens zo stil. Mijn man en ik kwamen erachter dat we in een levensfase zaten waarin we eigenlijk een zoete inval wilden voor onze jongens, voetballen met vriendjes, kletsen op straat. We verhuisden dus opnieuw. In Voor Hetzelfde Geld kunnen kandidaten aan den lijve ervaren hoe het is om buiten te wonen. Als dat toch niet bevalt, is er niets aan de hand. Ik merk bij kandidaten dat dan wel de onrust is weggenomen.”

Was het je wens om een woonprogramma te presenteren?

“Nee, maar ik vind het wel heel leuk. Na zoveel verhuizen, verbouwen en inrichten kan ik mezelf ervaringsdeskundige noemen. Het is een tweede natuur. Mijn man Floris is binnenhuisarchitect, ik heb me altijd geïnteresseerd voor inrichting. We kunnen wekenlang discussiëren over de juiste kleur tegeltje voor ons huis. En ik heb eerder voor SBS6 het huizenprogramma Kinderen Kopen een Huis gepresenteerd.”

Klopt het dat we je even gemist hebben op tv?

“Dat valt wel mee. Ik heb sinds mijn start bij RTL met veel plezier aan leuke programma’s meegewerkt en doe dat nog steeds. Er liggen een paar mooie eigen titels in het verschiet, waaronder Voor Hetzelfde Geld. Ik ben nu ook druk met opnames voor een nieuw programma en draai ernaast voor Beste Kijkers. Voor mijn gevoel is mijn avontuur bij RTL nog maar net begonnen.”

Voor Hetzelfde Geld is vanaf maandag 20 mei wekelijks om 20:30 uur te zien op RTL4.

Meer over