'Zilvervloot bleek Titanic'

Leonie ter Braak openhartig over persoonlijke geldproblemen

24 november 2022 22:29 | sterren | Door Jef Willemsen

© ANP
Leonie ter Braak heeft moeite met geldzaken. De presentatrice vertelt dat ze door haar onwetendheid in het verleden een compleet fortuin heeft verloren. 

De 41-jarige programmamaker onthult in haar column voor platform &C dat ze geen oog heeft voor financiële vraagstukken. Geldzaken laat ze liever aan anderen over en dat is haar al eens duur komen te staan.

Modellentijd

Ter Braak werd rond haar 14e ontdekt als fotomodel. Al snel liep ze modeshows in binnen- en buitenland en woonde ze zelfs als tiener in Parijs. Een uiterst lucratieve periode, zo vertelt ze in een dag meer te verdienen dan haar vader in een maand: "Ik dacht als jong meisje dat de zilvervloot altijd zou blijven varen. Dat deksel kreeg ik l­elijk op mijn neus. Die zilvervloot bleek de Titanic."

Belastingdienst

Leonie stond er niet bij stil te sparen of geld apart te zetten voor de belastingdienst. Het gevolg is dat ze op haar 25e financieel aan de grond zit en zelfs geld bij haar ouders moet lenen om eten te kunnen kopen. 

Spaargeld

Die tijd heeft Ter Braak wel wakker geschud: "Ik leef niet meer op de pof, geef geen belastinggeld uit aan leuke jurkjes of schoenen en voor onverwachte tegenvallers heb ik nu een kleine buffer. Als je alles, in mijn geval financieel, een keer kwijtraakt, weet je dat niets voor altijd is."

Gat

Toch laat die traumatische periode haar nooit helemaal los: "Mijn v­aders ingezakte schouders, toen de meneer van de Rabobank hem vertelde dat al het spaargeld van z'n dochter erdoorheen gebrast was, vergeet ik nooit meer. Sommige mensen hebben bindingsangst op liefdesgebied, ik heb dat met geld. Het is ­vanzelfsprekender om het niet te hebben dan wel. Maar ondanks die wijze lessen vindt mijn vader het gat in mijn hand nog altijd te groot."

Meer over