'Lieke Kondo'

Lieke ruimt na draaidag Mijn huis vol spullen lekker op

16 september 2019 09:05 | sterren | Door Carlijn Schepers

© RTL

Het geeft rust, hygiëne en minder stress: opruimen. Maar soms is ermee beginnen moeilijk. In Ons huis vol spullen staat Lieke van Lexmond mensen bij die hun rommelige huis willen fatsoeneren.

 

 

Je komt in dit programma in huishoudens vol spullen. Hoe ontstaat zoiets?

“Meestal door een druk leven of een bepaalde gebeurtenis. Zoals een stel dat ging samenwonen en beide huisraden meenam. Vervolgens kregen ze een baby en hadden ze geen energie meer om alles te sorteren. Uiteindelijk werd de rommel een bron van meningsverschillen. Dat is vaak het resultaat van een ongeorganiseerd huis.”

Wat is je aanpak?

“Ik werk samen met opruimcoach Zamarra Kok. Ik praat met de deelnemers om het probleem inzichtelijk te maken, zij helpt structuur terug te brengen met een drastische methode. De deelnemers moeten hun hele huis leeghalen en alles inpakken in dozen: wat ze willen houden in groene, wat weg mag in rode. Alleen de vaste meubels blijven staan. Uiteindelijk past hun hele leven in één grote container. Mooi om te zien. Je hebt veel minder spullen nodig dan je denkt.”

Mede door de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo is opruimen een hype geworden. Waarom is het zo bevredigend?

“Rommel maakt je onrustig en door al die spullen kun je je ook vies voelen. Want je komt nooit in de hoeken met de stofzuiger. Vaak schrikken mensen ook van de stofwolken die achter hun stapels spullen vandaan komen. Dus als je opruimt wordt het schoner, en daar wordt een mens sowieso gelukkig van. Maar het geeft ook orde en rust in je hoofd. Mensen die meededen aan dit programma zeiden achteraf vaak dat hun huis weer als thuis voelde.”

Hou jij zelf van opruimen?

“Ja, ik kan moeilijk op mijn kont zitten en hou van een schoon huis. En opruimen werkt blijkbaar aanstekelijk, want na een draaidag had ik ook zin om alles thuis op te ruimen. Dus de potjes in mijn keukenkastjes zijn nu netjes gelabeld en mijn winterkleding zit geordend in dozen. Heerlijk! Na het opruimen voel ik me voldaan en trots. Mijn man moest wel erg lachen. Het huis was volgens hem nog nooit zo gestructureerd.”

Heb je nog opruimtips?

“Zorg dat dingen op de juiste plek staan. Dus niet het strijkijzer in de keuken of allemaal spullen op de eettafel zodat je er niet meer aan kunt eten. Check regelmatig je keukenkastjes en gooi dingen die over de datum zijn weg. Hetzelfde geldt voor kleding die je al jaren niet meer draagt. En heb je last van koopdrift, stop dan een briefje in je portemonnee met daarop bijvoorbeeld: ‘Heb ik dit echt nodig?’”

In welke programma’s ben je de komende tijd nog meer te zien?

“In The voice senior, dat deze week begint. Ook komt volgend jaar mijn eigen format, Nu of nooit, op tv. Dat gaat over ouderen die vroeger heel getalenteerd waren, maar nooit de kans kregen op het podium te staan. Nu gaan ze met een coach in hun vakgebied aan de slag. Het is mooi om die dromen te laten uitkomen.”

Ons huis vol spullen, elke maandag om 20.30 uur op RTL 4

 

Meer over