Lieke van Lexmond over Idols en Lelijke Eendjes

1 februari 2017 10:59 | sterren | Door Televizier

© William Rutten

Lieke van Lexmond presenteert deze week nieuwe seizoenen van Lelijke eendjes en Idols. Drukke tijden, en dan is er ook nog een tweede kindje op komst.

Wat kunnen we verwachten in dit nieuwe seizoen van Lelijke eendjes?

“Er komt een aantal zeer bijzondere cases voorbij, van mensen die echt te lijden hebben onder hun uiterlijk. Ik volg Britt, die op 9-jarige leeftijd is verbrand toen de kerstboom in brand vloog. Na tientallen operaties aan haar huid ontbraken helaas nog altijd haar wenkbrauwen. De zorg­verzekeraar vergoedt de operatie niet, omdat het esthetisch zou zijn. Maar voor Britt is het ook praktisch: ze sport veel en het zweet druppelt dan direct in haar ogen. We hebben haar geholpen aan mooie, functionele wenkbrauwen. Daarnaast helpen we de 18-jarige Naomi die zich door overbeharing elke dag moet scheren, alsof ze een man is. Ze staat buiten de maatschappij door deze aandoening. Door een laserbehandeling krijgt ze weer het zelfvertrouwen om meer te ondernemen. Ik noem hen, maar er zijn nog tal van deelnemers.”

Wat vind je mooi aan dit ­programma?

“De verandering die we bij de personen teweeg brengen, is blijvend. Je ziet meteen resultaat. Mensen kunnen in dit programma niet terugvallen, zoals bij een verslaving of eetprobleem. We hebben alle deelnemende kandidaten gelukkig gemaakt, hoe mooi is dat? Mensen uit de vorige reeks vertellen dat ze met meer zelfvertrouwen door het leven gaan. Ze durven weer te solliciteren of te zwemmen met hun kinderen.”

Wat vind je dan van de titel?

“Daar heb ik in het begin ook wel discussie over gehad bij RTL. Maar het zit zo: de kandidaten die meedoen vóelen zich zo. Ik hoor het ze af en toe ook zeggen. En als je het zo bekijkt, is het
een pakkende titel.”

NRC schreef dit najaar een kritisch verhaal over hulp-tv; deelnemers zouden niet echt geholpen zijn. Jij maakt ook Mijn leven in puin. Wat deed deze kritiek met jou?

“Het is goed dat er kritisch gekeken wordt naar hulp-tv. Televisie is een machtig medium en deze mensen zijn kwetsbaar. Ik kan echter alleen over mijn eigen programma’s spreken en daar sta ik achter. Ik steek er mijn hand voor in het vuur dat wij integer te werk gaan. Zonder ons zouden ze bepaalde operaties niet kunnen betalen omdat de verzekering ze niet dekt, maar we staan echt niet meteen met de camera op de uitslaapzaal zodra ze uit de narcose komen. We gaan integer te werk en bespreken met de ­artsen een goed behandelplan.”

Je presenteert de komende weken ook nog Idols. Wat staat daar te gebeuren?

“De kracht van het programma zit in de audities. Er komen weer veel mensen hun geluk beproeven. Sommigen zijn goed, anderen minder en dat levert dan weer hilarische tv op. Naast een extra uitzending met audities, komen er nieuwe rondes waarin de focus meer ligt op de persoonlijkheid van de kandidaat. Is iemand goed in rock, dan gaan we echt die kant op. Wil iemand zich focussen op Nederlands­talig, dan kan dat ook. Ze nemen een videoclip op en treden op op een poppodium.”

Vorig jaar won de verlegen Nina, die onlangs zei dat ze liever niet had gewonnen.

“Dat vind ik dubbel. Ze is niet voor niets vorig jaar gekozen door het publiek. Die stemmen moet je serieus nemen. Voor Nina had dit de start van een geweldige route kunnen zijn, maar winst biedt geen garanties. Het is een opstap om met de juiste mensen in zee te kunnen gaan. En wat je dan zelf met die passie doet, zal moeten blijken. We wisten wel dat Nina geen podiumbeest was, maar ze kan met haar talent best veel kanten op. Dan moet ze alleen wel haar kamer uit.”

Je bent in verwachting van je tweede kindje en bent in april uitgerekend. Kun je Idols wel volledig meemaken?

“Ik kan sowieso niet mee naar Curaçao, waar de kandidaten een ronde doormaken. Daar is
de Zika-mug actief, dus dat is te risicovol. Het is ook nog de vraag of ik de liveshows kan presenteren. Mocht de baby er nog niet zijn en ik voel me goed, dan sta ik er. Maar het kindje heeft natuurlijk voorrang. Ruben Nicolai, met wie ik samen presenteer, kan het ook zonder mij. Het is niet anders. Ik ben blij dat ik wel de eerste periode van Idols kan meemaken, ook om betrokken te blijven bij het programma.”

Idols vanaf woensdag 1 februari, RTL 5, 20.30
Lelijke eendjes vanaf donderdag 2 februari, RTL 5, 21:30

Meer over