Linda de Mol over Weet Ik Veel?

9 maart 2013 11:09 | sterren | Door Televizier

Alles lukt wat Linda de Mol presenteert en bedenkt. Het ziet er dus goed uit voor haar nieuwste hersenspinsel op zaterdagavond, de kennisquiz Weet Ik Veel?.

Gooische vrouwen, Divorce, maar ook Ik Hou van Holland en Miljoenenjacht: het is alles goud dat er blinkt in huize De Mol. De kennisquiz Weet Ik Veel?, die Linda de Mol zelf heeft bedacht en zal presenteren, wordt dus geheid een hit. Alhoewel ze daar zelf nog niet zo zeker van is: "Ik snap de smaak van Nederland, maar toch is het eng. Het kan altijd misgaa."

Was je toe aan een nieuwe quiz?

"Miljoenenjacht en Ik Hou van Holland zijn al jaren twee vaste waarden op televisie. Dat is heel fijn, maar je moet vervolgens niet achterover gaan ­leunen. Het kan zijn dat mensen er genoeg van krijgen. Als iets heel succesvols ineens niet meer scoort, heb je een probleem. Bovendien vind ik het leuk om nieuwe dingen te ­ontwikkelen.”

Weet ik veel? is een kennisquiz. Waarom?   

"Ik wil al jaren een algemene kennisquiz maken. Triviant was leuk, maar dat is al jaren geleden van de tv verdwenen. Je hebt nu alleen de IQ-test, en dat is maar één keer per jaar. Tegenwoordig zie je alleen nog maar programma’s met jonge mensen die uitgesproken dom zijn, zoals Lekker slim en Echte meisjes in de jungle. Ik moet erom lachen, maar ik zie verder geen slimme jongeren op tv. Daarom nodigen we studenten in de studio uit. Die lezen vast weleens een krant en dan zien we ook eens leuke jonge mensen die wél wat weten.”

Hoe werkt dit spelprogramma?  

"Het wordt gespeeld met drie BN’ers en driehonderd studenten. Die moeten zeventig vragen beantwoorden die variëren van makkelijk tot moeilijk. De beste BN’er speelt uiteindelijk de finale met de beste student en samen kunnen ze een flink bedrag winnen. De student krijgt daarvan een percentage. Als ze nul fouten maken, kan dit bedrag wel oplopen tot 30.000 of 40.000 euro; 10.000 tot 20.000 euro winst moet zeker haalbaar zijn. De BN’er speelt niet voor zichzelf, maar voor iemand die het geld goed kan gebruiken. In deze tijd wil je als kijker niet zien dat een BN’er met een dik pak geld naar huis gaat. Dus speelt-ie voor een kinderboerderij, of voor een vrouw die geen geld heeft om haar kinderen in Zuid-Afrika op te zoeken. En we laten ook nog zien hoe het geld terecht is gekomen.”

Hoe bedenk je zo’n programma?  

"Ik ben met een aantal creatieve mensen, onder wie m’n broer (John de Mol), om de tafel gaan zitten. Ik wilde een quiz met een College tour-achtig gevoel. Dus ook met BN’ers, want het is toch leuk om te weten of Chazia Mourali - die vroeger De zwakste schakel presenteerde - zelf ook slim is. Daarna bedenk je allerlei spelstructuren en gaan we testen, met een stel studenten en ikzelf. Wat scoren ze, hoe is het tempo? We hadden eerst 100 vragen, maar dat bleek veel te veel.”

Noem eens voorbeeldvragen?  

"Wie schreef het boek Karakter? Wie was Machiavelli? Maar ook: welke van deze nummers was géén hit voor Beyoncé? De vragen gaan over politiek, jaartallen, wiskunde, aardrijkskunde, roddels, van alles. ­Wanneer je weleens wat leest, kom je al een heel eind.”

Wie was beter: jij of je broer John?

"Haha, ik weet het niet, hij heeft me zijn score nog niet laten zien. Ik scoorde een 8, een 7,4 en een 9,2. Best goed; dat komt doordat ik van die triviale kennis heb onthouden uit alle programma’s die ik ooit heb gepresenteerd.” 

Welke ingrediënten moeten er per se in een zaterdagavondshow zitten?  

"Dat speciale zaterdagavondgevoel. Het moet gezelligheid uitstralen, er moet gelachen worden, er moeten leuke gasten zijn en het hele gezin moet kunnen meedoen. Dus ook ­kinderen. Zij bepalen tenslotte waarnaar er tegenwoordig wordt gekeken. Dat ken ik ook uit mijn eigen gezin. Ik heb zelf vaak gedacht: shit, ik wil nu eigenlijk iets op het andere net zien. Maar dan ga ik toch niet in mijn eentje ergens anders tv zitten kijken.”

Wordt het net zo gezellig als bij Ik Hou van Holland?  

"Dat kan niet, want ik moet tempo maken. 70 vragen is best veel. Het is echt een quiz en niet ‘lang leve de lol’, zoals bij Ik hou van Holland. Maar tussendoor is er wel tijd voor een grap.”

Hoe blij ben jij met het succes van de serie Divorce, dat je hebt bedacht?  

"Zo blij! Het heeft veel bloed, zweet en tranen gekost. Ik heb hard meegeschreven aan de scripts en m’n hoofd op het hakblok gelegd. Ik was best bang dat het zou mislukken. Ik had zelf nogal de vergelijking gemaakt met Gooische Vrouwen en dat had ook verkeerd kunnen uitpakken.”

Weet je van tevoren dan niet of iets een hit wordt?  

"Ik vond het zelf leuk en heb een redelijk doorsnee smaak. Of laat ik het zo zeggen: ik snap de smaak van Nederland. In Divorce zit humor en de personages zijn goed. Maar tv is geen wetenschap, dus ook deze serie kon misgaan, en daar ben ik heel zenuwachtig voor geweest. Het ging ook een week minder, omdat darter Raymond van Barneveld en een aantal cabaretiers op het andere net te zien waren, maar daarna gingen de kijkcijfers weer terug naar het oude niveau. Nu ben ik relaxed en ontspannen. Maar deze quiz vind ik ook weer eng; je weet nooit of het goed komt. Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar dat maakt het ook wel leuk, en spannend.”

Hoeveel mensen moeten er ­kijken naar Weet ik veel? wil de quiz een hit zijn?  

"Op de zaterdagavond moet je 1,5 miljoen kijkers trekken om van een succes te spreken. In ieder geval meer dan een miljoen. Het gaat zo goed bij RTL 4 dat de lat hoog ligt.”

Meer over