Linda de Mol vertelt over zieke moeder in RTL Late Night

Afgelopen maandag was Linda de Mol te gast bij RTL Late Night waar ze over haar zieke moeder praatte. Zij lijdt aan de onverbiddelijke ziekte Alzheimer.

In het kader van Wereld Alzheimerdag luchtte Linda de Mol haar hart bij Humberto Tan over haar aan Alzheimer lijdende moeder, en hoe zij en haar familie hier op reageren. Linda: “Ik vind het belangrijk om hier aandacht voor te vragen, voor geld en onderzoek. Ik denk ook dat mijn moeder dit gewild zou hebben. Ik hoop zo mijn steentje bij te dragen.”

Toch niet helemaal thuis

Het gaat steeds slechter met de gezondheid van Linda’s moeder. Linda de Mol en haar broer John doen er alles aan om hun moeder de nodige zorg te bieden en schakelden permanente verpleeghulp in. “Ik weet dat maar weinig mensen het zich kunnen veroorloven, maar het is voor ons een troost dat wij haar thuis kunnen laten verzorgen”, vertelt Linda.

Het is niet meer zoals vroeger, legt de presentatrice uit. “Mijn ouderlijk huis is er nog, mijn moeder is er nog, maar alles gaat wel stuk. Toen mijn vader ziek was kon hij er fysiek niet voor haar zijn, mijn moeder kon er emotioneel niet voor mijn vader zijn, om hem te ondersteunen in zijn strijd. Alles verdwijnt, ook de empathie. Ze kon geen kopje thee meer voor hem zetten. Ook vriendschappen veranderen, mijn moeder kon fantastisch bridgen, ook dat gaat niet meer, je raakt langzaam alles kwijt. Alles wat jou maakt, verdwijnt.”

Een onmogelijke keuze

Doordat Linda Alzheimer nu van zo dichtbij meemaakt, zet dat haar aan het denken. De presentatrice weet niet wat ze zou doen als ze zelf een Alzheimerpatiënt zou zijn: uit het leven stappen of lijden aan de verschrikkelijke ziekte? Ze besluit: “Het is een afschuwelijk moeilijk proces. Als je niet weet waar je bent, je opgesloten voelt in je eigen huis, niet weet wat er gaande is in je hoofd, het is zo zwaar, ik weet niet of ik dat zou willen.”

Veel kijkers lieten weten dat ze Linda's openhartige gesprek erg waarderen: 

Lees ook: 
Martine Bijl getroffen door hersenbloeding

Reageren