Human interest

Loes Luca werkt aan tv-programma over laaggeletterdheid

30 augustus 2023 13:08 | sterren | Door Judith Regeling

© ANP KIPPA REMKO DE WAAL
Loes Luca mag dit jaar naast 'actrice' en 'comédienne' ook 'tv-maakster' op haar cv zetten. Ze krijgt namelijk haar eigen vierdelige tv-programma over laaggeletterdheid in Nederland.

Het programma komt rond dezelfde tijd op televisie als Frans Bauer - Een Leven Zonder Letters

Laaggeletterdheid

Voor veel mensen is lezen en schrijven iets normaals. Je doet het waarschijnlijk op dagelijkse basis en denkt er dan ook niet zo bij na. Maar voor bijna tweeënhalf miljoen Nederlanders is dat een ander verhaal. Zij worstelen dagelijks met laaggeletterdheid, een probleem dat vaak onzichtbaar is in onze maatschappij.

Binnenkort komt daar echter verandering in, want in het vierdelige human-interest programma Duidelijke Taal brengt gerenommeerd actrice Loes Luca dit onderbelichte probleem aan het licht.

Duidelijke Taal

Ze hoeft hiervoor niet eens zover te reizen. Loes Luca woont zelf in een Rotterdamse wijk waar maar liefst eenderde van de bevolking moeite heeft met lezen en schrijven. De actrice gaat met enkele van hen op pad en volgt ze in hun dagelijkse leven, want hoe neem je eigenlijk de tram, hoe regel je de juiste zorg voor jezelf als je ziek bent, hoe ga je naar school en hoe zit het met werk? Het blijkt vaak lastiger dan gedacht.

Duidelijke Taal is vanaf 8 november iedere woensdag om 20:30 uur te zien op NPO2.

Meer over