Langdurig herstel

Loretta Schrijver openhartig over gezondheid na loodzware zomer

30 augustus 2021 10:35 | sterren | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4

In de seizoensopener van Koffietijd gaf Loretta Schrijver openheid van zaken over haar gezondheid en haar toekomst bij het ochtendprogramma.

Loretta maakte in mei bekend onder het mes te moeten voor een naar eigen zeggen piepklein plekje dat niet eens op een scan zichtbaar was.

Grote operatie

Het verdachte plekje kon in principe endoscopisch verwijderd worden, maar omdat de plek lastig te bereiken was werd het een kijkoperatie. Die ingreep werd noodgedwongen uiteindelijk zelfs een volledige operatie omdat het chirurgisch team er nog steeds niet goed bij kon.

Stoma en abces

Een paar dagen later ging het van kwaad tot erger toen haar darmen helemaal in de war bleken te zitten waardoor Schrijver opnieuw onder het mes moest. Aan de serie operaties hield ze een fiks (zie foto) litteken op haar buik over en een stoma. Daarmee was de ellende nog niet voorbij: ze kreeg last van complicaties. In de weken die volgde moest ze behandeld worden voor abcessen en een longontsteking.

Antoni van Leeuwenhoek

Loretta was er zo erg aan toe dat ze een aantal dagen last kreeg van waanbeelden en lag te ijlen in haar bed. Daar is ze na een wekenlang verblijf bovenop gekomen. In Koffietijd breekt ze dan ook een lans voor het verplegend personeel van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis dat haar onbaatzuchtig heeft bijgestaan met een lach.

Verrot

De afgelopen maanden waren levensveranderend voor de 65-jarige presentatrice: “Ik ben zo veranderd na dat ziekenhuis. Ik ben zoveel emotioneler en gevoeliger geworden. Ik houd weer van de mensen, maar wat er allemaal op de televisie voorbij komt, brengt me in de war. Dan denk ik: “Het kan niet zijn dat we het over dezelfde soort mensen heb als die ik allemaal in het ziekenhuis heb gezien.” Ik heb zóveel liefde leren kennen en de wereld is zó kloterig verrot. Daar kan ik niet meer bij.”

Wond

Momenteel is Loretta nog volop aan het herstellen. Naar eigen zeggen is haar wond nog niet dicht en ook haar stoma kan ze nog niet zelfstandig hanteren. Daarnaast werkt ze aan haar conditie. De fysiotherapeut stelt een strikte eis: minimaal 3000 stappen per dag: “Het worden er soms ook 4000. Maar dan ben ik gevloerd. Ook de trap op lopen… Het kost ontzettend veel tijd. Daarom kan ik ook nog niet bij Koffietijd zijn, ’s ochtends om 6.00 uur.”

Voorlopig blijft Patrick Martens op de maandagen invallen voor Loretta die hoopt binnenkort wel weer op camera te kunnen verschijnen om opgenomen items en interviews te doen voor het ochtendprogramma dat ze sinds 2010 presenteert.

Meer over