Schrikken

Louis van Gaal vertelt bij Humberto over zijn prostaatkanker

4 april 2022 10:37 | sterren | Door Esther Hut

© ANP / Koen van Weel

Veel kijkers die gisteravond Humberto keken zullen vast geschrokken zijn. In de talkshow vertelde Louis van Gaal namelijk dat hij al geruime tijd lijdt aan een agressieve vorm van prostaatkanker.

De bondscoach van het Nederlands elftal schoof bij Humberto Tan aan om zijn documentaire LOUIS te promoten die binnenkort in de bioscoop te zien is. Drie jaar lang werd Louis gevolgd en blikt hij in de docu terug op hoogte- en dieptepunten, waaronder dus ook zijn ziekte.

Humberto

Bij Humberto vertelt de bondscoach dat de kanker eind 2020 bij hem is ontdekt en hij wekenlang elke dag bestraald moest worden. “Aan prostaatkanker ga je niet dood, althans, in negentig procent van de gevallen niet. Het zijn meestal andere onderliggende ziektes waaraan je doodgaat. Maar ik had een vrij agressieve vorm, ben 25 keer bestraald. Dan heb je wel een hoop management te doen, om dan door het leven te gaan.”

Avonden en nachten behandeld

Het afgelopen jaar was Louis natuurlijk erg druk met het Nederlands elftal, maar zelfs tijdens trainingskampen werd hij in de avonden en nachten behandeld. Zonder dat de spelers dit wisten. Louis wilde de selectie namelijk niet beïnvloeden. "Die weten het niet. Die zien een blos op mijn wangen en denken: wat een gezonde kerel is dat. Dat is natuurlijk niet zo."

Goed geheim

Het is best bijzonder te noemen dat al die tijd zijn ziekte niet in de publiciteit is verschenen. Louis vertelt aan Humberto dat hij in het ziekenhuis onder andere een voorkeursbehandeling kreeg. “Ik kreeg wel een voorkeursbehandeling. Ik mocht door de achteringang en als ik naar een afspraak ging, mocht ik meteen naar een andere kamer als ik moest wachten. Een geweldige behandeling. Je zegt het ook tegen vrienden en familieleden en het zegt iets over mijn omgeving dat ze hun mond houden. Dat is wel knap.”

De documentaire LOUIS gaat op 14 april in première en is te zien in de bioscoop.

Meer over